6 d’oct. 2012

SUPERCOPA ESPANYOLA 2012 (TORNADA): FC BARCELONA 6 - CE NOIA 1

BARÇA: LA PRIMERA D.d.B.*
(*Desprès de Borregán)

Amb la disputa de la Supercopa espanyola 2012 entre el  FC Barcelona -campió de Lliga i Copa-, i el CE Noia Freixenet -subcampió de Copa-, la temporada hoqueística dona el tret oficial de sortida. En el partit d’anada, jugat un parell de dies abans a l'Ateneu Agrícola de Sant Sadurní d'Anoia, el Barça va imposar-se per un valuós 1-3 que li deixava les coses ben encarades de cara al partit de tornada en el Palau Blaugrana. Però als blaugranes no els hi val el deixar-se portar per la eufòria de la bona renda aconseguida, ja que el Noia de Ferran López, com bé va demostrar la temporada passada, és un equip molt conjuntat i combatiu, capaç de complicar-los les coses als barcelonistes si aquests es confien i abaixen la guàrdia. Al final, el millor encert individual del de Gaby Cairo va resultar clau per trencar el sòlid bloc dels noiencs i rematar el partit amb un 6-1, que resultava un pel excessiu pel vist sobre la pista, i que deixava el global en un 9-2 donant al Barça la seva sisena Supercopa espanyola, segona de consecutiva.

FITXA DEL PARTIT

COMPETICIÓ:  Supercopa espanyola 2012, partit de tornada.

LLOC/DIA/HORA: Palau Blaugrana, Barcelona. Diumenge, 30 de setembre de 2012, 17:15 h.

FC BARCELONA (3+3): Sergi Fernàndez (p), Josep Maria Mia Ordeig, Marc Torra (1), Sergi Panadero (2), Pablo Álvarez (2) -equip inicial-, Marc Gual, Sergi Miras, Marc Julià i Reinaldo García (1).
Entrenador: Gaby Cairo

CE NOIA FREIXENET (0+1): Xavi Puigbí (p), Aleix Esteller, Jordi Del Amor, Eloi Mitjans, Joan Feixas -equip inicial-, Jaume Farrés, Toni Seró (1), Pau Bargalló i Gerard Teixidó.

ÀRBITRES: Óscar Valverde i Antonio Gómez

TARGETES BLAVES: Torra i Gual (FC Barcelona), i Del Amor (CE Noia)

TARGETES VERMELLES: Farrés (CE Noia), directa

FALTES: FC Barcelona: 14 // CE Noia: 12

PÚBLIC: 3.040 espectadors

- Abans del partit, el jugador del FC Barcelona Marc Torra va rebre el trofeu que l’acredita com a MVP de la passada OK Lliga 2011-12.
- El Barça va fer d’amfitrió dels jugadors de la base de la UE Horta, que es van fer una foto amb l’equip i van jugar un partidet d’exhibició durant el descans.
- El Noia jugava amb la seva segona equipació, de color groc i negre.
- Els dos equips portaven tapat el logotip de la Associació de Clubs a la seva samarreta.
- El partit va ser retransmès en directe per TVC.
- El partit va donar inici amb set minuts de retard sobre l’horari previst.
- Durant el partit, es va escoltar  per part del públic en diversos moments el crit de “Independència” i també es va cantar “Els Segadors”.

Un Palau Blaugrana amb una entrada excepcional –més de 3.000 persones- creava l’escenari perfecte per poder gaudir d’una gran tarda dominical d’hoquei patins. Els actors protagonistes de l’espectacle no van desmerèixer al nombrós públic i, resultat a part, Barça i Noia van demostrar el perquè actualment són dos dels millors equips del món. L’1-3 favorable al Barça del partit d’anada feia que a l’ambient es respirés cert optimisme, però els més assenyats cridaven a la prudència, ja que el Noia de Ferran López, que practica un gran joc d’equip era ben capaç de donar la campanada en el feu barcelonista, on encara queda en el record la Supercopa del 2010, en la que el Vic va aconseguir capgirar un resultat encara més negatiu i endur-se el títol deixant als blaugranes amb un pam de nassos.

L’encert del Barça castiga a un gran Noia

Sergi Fernàndez
Els primers compassos de partit van tenir un clar dominador, el Noia. Els de Ferran Lòpez van sortir molt concentrats, conscients de que si tenien alguna opció de donar-li un gir a la final no els hi quedava més remei que treballar dur des del primer minut per evitar que el Barça pogués portar el partit a la seva conveniència. Així, als dos minuts, un mal refús de Sergi Fernàndez va estar a punt de costar-li un disgust als Barça si Joan Feixes hagués pogut controlar amb encert la bola que va quedar rifada dins de l’àrea barcelonista. Aquesta va ser una de les poques faltes que se li poden recriminar al porter blaugrana, que va tenir una actuació impecable la resta de partit. De fet, als quatre minuts, un refús seu va donar origen a la jugada en la que Sergi Panadero va treure’s un xut creuat de la màniga que va significar l’1-0.

El Barça dominava el marcador, però sobre la pista el joc era del Noia, que continuava amb el seu assetjament sobre la porteria d’un superb Sergi Fernàndez. Superats uns minuts inicials a mercè del Noia, els barcelonistes van anar trobant el seu lloc sobre la pista i el partit va anar equilibrant-se. Les ocasions es van anar succeint en les dues porteries i li va tocar el torn d’entrar en escena a Xevi Puigbí, que amb les seves bones arts va posar-se a l’alçada del seu homòleg a l’altra porteria, provocant un atractiu duel de porters entre dos dels millors del moment. I en aquestes, al minut 19 Reinaldo García apareixia des del darrera de la porteria noienca per, amb una bona mitja volta, posar la bola fora de l’abast de Puigbí  per fer el 2-0.

Reinaldo García celebra el 2-0

Un 3-0 al descans que deixa la Supercopa sentenciada

Si el 2-0 ja deixava molt ben encarrilada la Supercopa pel Barça, els de Gaby Cairo encara van tenir la ocasió per apuntillar-la amb un tercer gol que va arribar fruit d’un ràpid contraatac conduit i executat per Sergi Panadero.

Sergi Panadero en el moment de fer el 3-0

Amb el partit ja pràcticament resol, els àrbitres van voler deixar la seva mostra d’autoritat, i un minut i escaig abans d’arribar al descans, una discussió va acabar amb una targeta blava per el noienc Jordi Del Amor i el barcelonista Marc Torra. Això no va acabar aquí, i pocs segons desprès, era Marc Gual el que també veia una targeta, en aquest cas per una entrada a Toni Seró, fent que el Barça tingués que acabar la primera part en inferioritat. Toni Seró no va poder superar a Sergi Fernàndez amb una execució molt innocent de la falta directa conseqüent,per el que la primera part va acabar amb un 3-0 que no feia justícia al vist sobre el parquet, però que pràcticament ja deixava la Supercopa en mans del Barça.

Toni Seró va fer un mal llançament de falta directa i no va poder marcar

El Barça sentencia a la represa

Intent del Noia
Durant el descans, de ben segur que els jugadors del Noia ja es van fer a la idea de que remuntar el global de cinc gols en contra que arrossegaven resultava una quimera. Però a la represa van saltar a la pista conscienciats per continuar lluitant i, com a mínim, marxar del Palau deixant una bona imatge. Ocasions per marcar no els hi van faltar als noiencs, que acabaven esvaïdes constantment per un infranquejable Sergi Fernàndez. La més clara, als cinc minuts, en forma d’un llançament de penal que Joan Feixas ha estavellat en el pit del porter blaugrana.
Sergi Fernàndez atura un penal a Joan Feixas

En la acció següent al penal, el Noia va cometre la seva desena falta d’equip i ha donat peu a que el Barça disposés d’una falta directa a favor. Pablito Álvarez es va encarregar de picar-la, i ho va fer de forma magistral, aguantant la sortida de Xavi Puigbí per batre’l quan el porter ja era a terra. El 4-0 ja trencava definitivament el partit i esvaïa qualsevol esperança dels de Sant Sadurní.
Pablito Álvarez va marejar a Puigbí per fer el 4-0

Amb tot el peix venut, a esperar a que això s’acabi

Marc Julià
A partir de llavors, el partit ja va entrar en una etapa de decadència progressiva. El Barça es va limitar a assegurar la possessió de la bola i portar el joc cap a on més li convenia, davant d’un Noia Impotent que a l’únic que ja aspirava era a retallar una diferència massa cruel per als mèrits fets. El tècnic local Gaby Cairo va donar entrada al jove Marc Julià, que va saltar a la pista molt motivat i va ser l’animador del partit durant els minuts que va estar en joc. Precisament Julià va ser protagonista de la acció lamentable del partit, quan estant a terra va rebre un cop de colze de Jaume Farrés, fruit de la ràbia que sentien els jugadors del Noia vers la situació d’impotència que vivien. Farrés va ser expulsat amb una targeta vermella directa, i el Barça va tornar a tenir una nova falta directa favorable, que Puigbí va impedir que Marc Torra la transformés en el cinquè gol blaugrana.

Puigbí va evitar que Marc Torra marqués de falta directa

Acte seguit, el Barça va cometre la seva desena falta, i aquest cop li va tocar al Noia el torn de picar una directa. Aleix Esteller tampoc va ser capaç de superar a Sergi Fernàndez, i el Noia es va anar apagant al igual que s’apagava el partit.

Puigbí veu impotent com entra el 6-0
Ja quan el partit estava a punt d’entrar a la seva recta final, el Barça encara va fer dos gols més. Marc Torra feia el 5-0 desprès de rematar per la escaire una deixada enrere de Marc Gual, i el mateix Gual assistia poc desprès a Pablo Álvarez per a que aquest fes el 6-0, fent esclatar el deliri de la nombrós públic congregat. Un públic que, per cert, esperonat com sempre per la gent de Sang Culé, va entonar diverses vegades durant el partit el crit de “Independència” i va acabar cantant Els Segadors.

El Noia busca el gol de l’honor

Amb el Barça deixat anar, el Noia va fer el darrer esforç en busca de, com a mínim, el gol de l’honor, però de nou Sergi Fernàndez s’encarregava de treure de polleguera als jugadors noiencs. Ho va fer a manca de set minuts, refusant un llançament de penal a Toni Seró, i poc desprès, desfent una bona acció individual d’Eloi Mitjans. Poc abans, Marc Gual havia fallat un penal favorable al Barça.
Una nova acció a bola aturada desaprofitada pel Noia

A manca de quatre minuts pel final, Toni Seró, amb un gol d’oportunista establia el definitiu 6-1 rematant en el segon pal una bola provinent d’un rebot a la espatlla de Sergi Fernàndez, que com a mínim servia per a què el Noia no marxés de buit d’un partit on va ser en joc d’equip molt superior al Barça. Però la falta d’encert final dels noiencs, combinada amb la demolidora qualitat individual dels barcelonistes van resultar decisives, i no tant sols en aquest partit, sinó que també va resultar igual en l’anada, on el Barça també va acabar per impossar-se per 1-3, deixant la eliminatòria amb un global de 9-2.
Egurrola aixeca el trofeu de campió de Supercopa 2012

Primer títol blaugrana de la era post-Borregán

Així, la Supercopa espanyola 2012 es convertia en el primer títol del Barça desprès de la retirada d’un dels seus referents històrics, Beto Borregán, alhora que resulta el quart de la etapa de Gaby Cairo a la banqueta. Una etapa marcada sobretot pel retrobament del Barça amb la seva afició, com ja es va començar a notar la temporada passada, i amb aquest partit ha tornat a quedar de manifest amb les més de 3.000 persones aplegades a la graderia del Palau. Una dada que tant tècnics com a jugadors blaugranes van coincidir a destacar al final del partit.

EL PROTAGONISTA:

Sergi Fernández. La actuació del porter blaugrana, encara que va fregar la perfecció, és podria dir que no va resultar vital per a que el Barça s’embutxaqués la Supercopa veient l’alt grau d’efectivitat dels seus companys de cara a porteria. Però com bé van coincidir en remarcar els dos tècnics al final del partit, un equip no pot sortir a l’atac amb decisió si no sap que al darrera té les esquenes ben cobertes amb un porter que inspiri seguritat, i aquest és el cas del Barça amb Sergi Fernàndez. Amb un Egurrola sempre superb i un Sergi Fernàndez en un estat de forma idíl·lic, el Barça s’assegura una temporada més la millor porteria del món.

SABIES QUE…?

...el jugador del Noia Gerard Teixidó estava inscrit a l’acta del partit amb el dorsal 2 i va jugar amb el 21, i el seu company Jaume Farrés va ser inscrit amb el dorsal 3 i va jugar amb el 2, cosa que va provocar una confusió a l’acta a l’hora d’atribuir la targeta vermella.
...el Palau Blaugrana estrenava un nou parquet més clar, destinat a facilitar la imatge a les retransmissions per TV.
...els equips de la OK Lliga no lluiran de moment el logotip de la Associació de Clubs degut a que no s’ha arribat a un acord econòmic amb la empresa encarregada del disseny.
...el periodista esportiu de TVC Rafel Bagot s’ha passat els darrers dos mesos “empapant-se” d’hoquei amb l’ajuda de l’exjugador Joan Torner per encarregar-se de les retransmissions d’aquesta temporada per la cadena autonòmica.
...entre el públic assistent al Palau es podien trobar representacions de nois i noies de diversos clubs, com la UE Horta, el CP Congrés, el CH Navarcles o el CP Malgrat.
...el FC Barcelona va repartit banderoles entre els assistents més joves.
...aquesta Supercopa suposa el títol número 59 per el preparador físic del Barça, Ramon Riverola, superant així els 58 de Beto Borregán.
...Aitor Egurrola i Sergi Panadero han participat en les sis supercopes que ha guanyat el Barça fins al moment.
...Pablo Álvarez va notar unes molèsties durant el partit, i posteriorment se li va diagnosticar una distensió en el genoll dret que el mantindrà entre dues i tres setmanes de baixa.

A KOPS DE FLASH

La jove cantera de la UE Horta posant amb els jugadors del Barça

Marc Torra rep de mans del president de la RFEP el trofeu com a MVP de la OK Lliga 2011-12