25 d’abr. 2011

ANÀLISI DEL FINAL DE LA PRIMERA DIVISIÓ ESTATAL


Ara toca fer una mica de sinopsi dels que ens depara la Primera Divisió Estatal, una categoria segurament molt més emocionant i complicada que la OK Lliga, i que sempre està oberta a sorpreses. Queden cinc jornades per acabar i encara no hi ha res decidit. Quinze punts que donaran per moltes sorpreses.

1ª DIVISIÓ ESTATAL

En la part alta de la classificació trobem fins a onze equips que tenen possibilitats matemàtiques d’ascens, malgrat la cosa sembla que quedarà disputada finalment entre cinc o sis.

Com a líder destacat trobem al SHUM de Maçanet, amb 56 punts i un partit menys, quatre punts per sobre del segon i nou per sobre del tercer. La regularitat i constància mostrada pels selvatans durant tota la temporada els fan ferms candidats a recuperar la plaça a la OK Lliga que van perdre l’any passat. Mostrant-se sòlids com fins ara, tenen marge i crèdit suficient per assolir l’ascens en els sis partits que li queden.

Darrera del SHUM, la lluita es prevé molt intensa. El CP Monjos, un equip  nou a la categoria, però fet a cop de talonari amb molts jugadors d’experiència contrastada, ha aconseguit situar-se en la segona plaça en solitari. Els de l’Alt Penedès estan en clara trajectòria ascendent, i en aquesta segona volta, només han cedit un empat i una derrota, contra Tordera i SHUM, dos equips de la part alta, cosa que els hi dona molts de números per obtenir una de les places d’ascens.

Per obtenir la tercera plaça que dona dret a l’ascens la lluita serà ferotge. Actualment la ocupa el Calafell amb 47 punts, però seguit de molt a prop pel Alcobendas i el Tordera, a només dos punts.  El Calafell tindrà que suar molt  si vol mantenir la seva plaça de privilegi, ja que en els cinc partits restants, tindrà que enfrontar-se amb tres ossos durs: El SHUM, el Tordera i el Monjos.

Atenció a l’Alcobendas, quart classificat, però l’equip de la part alta que, a priori, millor calendari té pel tram final de campionat. Els madrilenys, que durant tota la temporada han estat orbitant per la part lata de la taula, s’enfrontaran a cinc equips de la meitat baixa de la classificació i el fet de que un equip no català pugui optar a jugar a la OK Lliga el fan ser un clar candidat.

El CP Tordera va fer un brillant inici de campionat, amb bon joc i bons resultats, va comandar la classificació durant vàries jornades, però en aquesta segona volta, i sobretot desprès de la marxa del seu golejador Miquel Àngel Sànchez, ha anat perdent pistonada, trobant-se immers en una dinàmica força irregular. Als torderencs els hi esperen tres partits força assequibles a casa i dues complicades sortides, a la pista del Cerceda i del Calafell. La il·lusió que tenen en poder tornar a tenir un lloc entre l’elit de l’hoquei mundial, sens dubte, serà una motivació afegida per afrontar la recta final de la competició lluitant fins al darrer moment per les seves opcions d’ascens.

Una mica més despenjats, però mantenint-se a l’aguait d’una hipotètica ensopegada dels de dalt, trobem al Cerceda, amb 41 punts i un partit pendent contra el SHUM, i al Vilafranca amb 40. Els dos equips, que la temporada passada van descendir de la OK Lliga, tot i no fer una temporada molt regular, han sabut mantenir-se enganxats a la part alta de la classificació. Tots dos combinaran partits relativament fàcils amb enfrontaments contra equips de la zona d’ascens, el que significa que si saben jugar les seves cartes i algun dels equips de dalt punxa, poden mantenir les seves opcions fins al darrer moment.

En la part baixa de la classificació trobem com a cuer al Burgos amb 3 punts, que desprès d’una molt pobre temporada ja fa jornades que ha certificat el seu descens de categoria. A partir d’aquí cap a dalt, hi ha fins a vuit equips que matemàticament encara no s’han guanyat la permanència, però, malgrat tot, les distancies entre ells fan que si no hi ha un gran trasbals, la lluita per la salvació quedarà limitada a quatre equips, cap d’ells català.

Segon per la cua està el Borbolla amb 17 punts, que a dotze de la salvació, ja té un peu i mig fora de Primera Estatal. Els gallecs han reaccionat tímidament en les darreres sis jornades on han aconseguit 7 punts, però els seus números no conviden gens a l’optimisme.

La primera posició de descens la ocupa un Roller Oviedo  que, amb 24 punts, està en caiguda lliure desprès d’una nefasta segona volta on només ha sumat 3 punts. Els asturians tindran que canviar molt la seva dinàmica si volen retallar els cinc punts que els separen de la salvació, i la gesta passa per uns durs enfrontaments: dos contra rivals directes de la part baixa, i tres contra equips que lluiten per l’ascens.

El San Antonio i l’Areces són els equips que marquen la franja de la permanència amb 29 punts, però amb dinàmiques oposades. El San Antonio de Pamplona és un equip en davallada, que va començar força bé el campionat, però que ha anat caient fins situar-se en la zona de perill on s’ha establert en les darreres jornades. Encara té uns partits contra equips que lluiten per la salvació i altres contra alguns que ho fan per l’ascens, cosa que farà que no tingui que baixar la guàrdia si vol conservar la seva posició fora del perill. Per la seva part, l’Areces es un equip que està entrant en una espiral positiva, que l’ha portat d’ocupar un dels darrers llocs a anar superant als seus rivals fins poder posar una mica de terra de per mig amb les tres darrers posicions. Al igual que el San Antonio, se les tindrà que veure contra un parell d’equips de la zona alta, però els altres tres partits contra equips que ja no s’hi juguen res i la seva bona dinàmica no fan preveure que tingui massa problemes per continuar un any més a Primera.   

De totes formes, tot això són meres hipòtesis, ja que en una competició com la Primera Divisió, amb equips molt igualats i partits molt disputats, quinze punts donen per molt i les sorpreses sempre estan a l’ordre del dia. No cal esmentar que no es pot  menysprear a cap equip, per poc que s’hi jugui, ja que tots els jugadors donaran tot de si en aquest tram final de campionat, en busca d’una bona actuació que els pugui obrir les portes d’algun equip d’OK Lliga de cara a la propera temporada.