8 d’oct. 2011

ARRENCA LA LLIGA DE PRIMERA DIVISIÓ 2011-12


MOLTS CANDIDATS PER QUATRE PLACES D’ASCENS

Mica en mica es va posant en marxa la temporada hoqueística, aquest cap de setmana li toca el torn a una nova edició de la lliga de Primera Divisió Estatal, que és la segona categoria màxima de l’hoquei a nivell estatal, i que també té els seus atractius, sobretot la temporada d’enguany, on els equips de fora de Catalunya -set dels setze participants- cada cop són més competitius i alguns d’ells tenen forces possibilitats d’estar en els llocs més alts de la classificació.

El SHUM de Maçanet, campió de la passada temporada
La Primera Divisió sempre ha estat definida com una categoria complicada pels clubs. A nivell econòmic presenta pels clubs quasi les mateixes despeses que jugar a OK Lliga, en canvi el nivell d’ingressos resulta molt menor, degut a que es tracta d’una categoria secundària i resulta molt complicat el trobar patrocinadors -i més en els temps actuals- per el que els clubs es tenen que pensar les mil i una per confeccionar un equip competitiu amb un pressupost  molt modest. S’han donat cassos d’equips d’OK Lliga que han tingut que desaparèixer al baixar de categoria i no poder fer front a les despeses que els hi genera (com el cas del CP Tenerife aquesta temporada), o en el cas contrari, de clubs que han pujat des de categories inferiors, i s’han vist obligats a renunciar al no poder cobrir un pressupost que els hi permeti afrontar la temporada amb garanties.

En l’àmbit esportiu, resulta una categoria força exigent i molt disputada tant en la part alta com en la part baixa, amb molt de terreny obert a les sorpreses. És molt arriscat fer previsions de favorits sense que hagin passat unes quantes jornades de competició, i tot i això, sempre acaben apareixent sorpreses. De cara a l’aficionat pot resultar atractiu el poder seguir les evolucions de les joves promeses, que busquen el “polir-se” fent servir aquesta categoria d’aparador, a la espera d’una bona oferta per poder pujar a un equip d’OK Lliga. Aquí resulta molt freqüent trobar equips que combinen la veterania d’antics jugadors d’Ok Lliga en la etapa final de la seva carrera i joves promeses sorgides de la cantera.

La temporada 2011-12 de Primera Divisió presenta un gran al·licient pels equips que la disputaran: aquest any pujaran quatre equips a OK Lliga, degut a la ampliació de la màxima categoria. Això ha provocat que molts equips hagin fet un sobreesforç per reforçar-se, al veure incrementades les seves possibilitats d’aconseguir una plaça d’ascens. Amb el CP Tordera, CP Alcobendas, CP Vilafranca i CP Cerceda, que sempre hi son allà, el Lleida Llista, CP Manlleu i CH Mataró ben reforçats, i CH Lloret i GEiEG provinents de la OK Lliga, de ben segur, la lluita d’enguany pels quatre primers llocs serà molt atractiva i apassionat. 

Un renovat CH Lloret serà un dels equips més potents d'aquesta temporada

Aquests són els equips que prendran part en la competició aquesta temporada:

CP ALCOBENDAS: Els madrilenys van estar la passada temporada fregant l’ascens fins al darrer moment. El canvi més substancial per aquesta temporada és a la banqueta, amb la incorporació de Alexis Castro, procedent del Igualada HC. Pel que fa a la plantilla manté quasi bé inalterat el mateix bloc de jugadors, liderats pel veterà Carlos Cortijo, un dels màxims golejadors de la passada temporada, amb la incorporació d’un jugador experimentat com el català Òscar Lupión. El seu principal objectiu és l’ascens a OK lliga per poder tornar a posar un equip del centre d’Espanya entre l’élit.

Uniforme: samarreta grana i pantalons blancs
Pista: Polideportivo Municipal Fundal, Alcobendas (Madrid)
Plantilla:
Carlos Rodríguez (porter)
Marcos Pérez (porter)
Òscar Lupión
Álvaro Martínez
Víctor Jiménez
Javier Jurado
Carlos Cortijo
Ernesto Carmona
Mario Martínez
Moisés Escudero
Alexis Castro (entrenador)

CP ARECES: Els asturians són un dels equips històrics de l’hoquei del nord d’Espanya i porten més de vint anys militant en les categories estatals. Sempre han tingut com a referent l’aposta per la joventut i la cantera asturiana, prova d’això es veu reflectida en les seves noves incorporacions d’enguany: Adrián Alonso, Áitor Prada, Ignacio Sariego, Javier González i Pelayo Aspra, jugadors provinents del FM Roller Oviedo, amb edats compreses entre els 16 i 19 anys. La seva baixa més significativa serà la de Pedro González, el seu màxim golejador, que amb Toni Sànchez marxaran a jugar a la OK Lliga. També hi haura un canvi a la banqueta, que aquesta temporada la ocuparà Benchi Garrote.

Uniforme: samarreta blava i pantalons blancs
Pista: Polideportivo Municipal, Grado (Astúries)
Plantilla:
Ian Morrison (porter)
Aaron Candanedo (porter)
Áitor Prada (porter)
José Abella
Áitor Fernández
Adrián Alonso
Javier Quinatanal
Samuel Vallina
Ignacio Sariego
Javier González
Borja Bernardo
Pelayo Aspra
Nacho Fernandez
Benchi Garrote (entrenador)

CP CERCEDA: L’ascens a OK Lliga fa tres temporades del Liceo B, va ocasionar la seva transformació en el CP Cerceda, que desprès d’un any a la màxima categoria va tornar a descendir. Però en lloc de disoldre el club, es va optar per mantenir el projecte i apostar per la cantera gallega per tirar endavant. La jugada els hi va sortir bé, i la temporada passada, el Cerceda va estar a punt de tornar a OK Lliga. Aquesta temporada incorpora com a novetats a Josama Alén i Jacobo Mantiñan, procedents del Borgolla, i manté la resta de la plantilla, a excepció del porter Martín Barros, per intentar tornar a la OK Lliga.

Uniforme: samarreta vermella i blanca a franges verticals i pantalons blaus
Pista: Pabellón Municipal, Cerceda (A Corunya)
Web: --
Plantilla:
José Ramón lópez
Adrián Vallina (porter)
Iñaki Ojanguren (porter)
Josama Alen
José Barreiro
Adrian Boo
Jesús Gende
Sergio Huelves
José Ramón López
Jacobo Martiñan
Martín Martínez
Víctor Martínez
David Torres
Juan Copa (entrenador)

GEIEG: Descendits aquesta temporada de la OK Lliga, els gironins s’han posat com a principal objectiu el tornar a la màxima categoria. Per a tal fita, han realitzat una profunda renovació de la plantilla, desfent-se de moltes de les “vaques sagrades”. Els grupistes mantindran només a tres jugadors de la passada temporada, juntament a Miquel Àngel Sànchez -que va arribar a mitja campanya-, i incorporant a tres jugadors amb experiència,com són el porter Lino Luzón (CP Tordera), Xavi Lladó (CH Lloret) i Ferran Rosa (San Antonio). Les convocatòries les completaran amb altres jugadors joves procedents del planter. Talent no faltarà, i si Israel Umbert aconsegueix treure el màxim profit del grup, són un clar candidat a una de les quatre places d’ascens.

Uniforme: samarreta blanca amb franja horitzontal vermella i pantalons vermells.
Pista: Complex Esportiu de Sant Narcís, Girona.
Miquel Àngel Sànchez
Plantilla:
Marcel Luzón (porter)
Xavier Lladó
Marçal Casadevall
Ferran Rosa
Ferran Garcia
Miguel Angel Sánchez
Oriol Vives
Israel Umbert (entrenador)



LLEIDA LLISTA BLAVA: Les dificultats econòmiques han estat una constant del Lleida Llista en les darreres temporades, cosa que l’ha condicionat molt a l’hora de confeccionar una plantilla competitiva per afrontar amb garanties les competicions. Desprès d’estar patint bona part de la temporada passada per evadir els llocs de descens de la categoria, aquest estiu ha aconseguit tres reforços de renom que ja havien format part del club en temporades anteriors –Lluís Rodero (PAS Alcoi), Marc Soler (CP Tenerife) i Carles Trilla (CP Calafell)-, que supliran les baixes Òscar Martínez, Freddy Hinojal i Andreu Tomás, i de ben segur, li donaran molta competitivitat a l’equip. Fins i tot, si les coses van de cara, els lleidatans podran estar lluitant per retornar a la OK Lliga. De moment han fet una gran pretemporada on han deixat bones sensacions enfrontant-se amb equips de bon nivell.

Uniforme: samarreta blanc-i-blava a franges horitzontals i pantalons blaus.
Pista: Pavelló 11 de Setembre, Lleida.
Web: --
Plantilla:
Lluís Rodero
Albert Povedano (porter)
Lluís Tomas (porter)
David Busquets
Marc Muntané
Marc Povedano
Lluís Rodero
Marc Soler
Carles Trilla
Albert Soteras
Albert Folguera (entrenador)

CP MANLLEU: Desprès de fer una brillant temporada passada on es van proclamar campions de la Primera Nacional Catalana, el Manlleu es va guanyar el dret de competir en la divisió de plata estatal. Però els osonencs no es conformen amb això, i han volgut confeccionar una plantilla que els hi permeti aspirar a quelcom més que la permanència, fitxant a Joan Baguet, porter procedent del CP Vic, i a Adrià Piera i Roger Pujol del CP Tordera. Aquesta temporada ja han guanyat la Supercopa de Catalunya.

Uniforme: samarreta groc-i-vermella amb mànigues blaves i pantalons blaus.
Pista:.Pavelló Municipal d’Esports, Manlleu (Osona)
Plantilla:
Aleix Prims
Joan Baguet (porter)
Ivan Urbano (porter)
Jordi Callís
Marc Callís
Gerard Castella
Guillem Molist
David Montero
Adrià Piera
Aleix Prims
Àlex Pujades
Roger Pujol
Lluís Nogué (entrenador)

CH LLORET: Desprès de la inesperadament desastrosa temporada passada a la OK Lliga, que els hi va acabar per costar el descens, el CH Lloret ha fet una profunda renovació del seu projecte esportiu per la present temporada. En l’apartat tècnic ha canviat al director esportiu, cedint el càrrec a Francesc Sucarrats, que ha volgut continuar confiant en la experiència de Manel Barceló per seguir dirigint l’equip des de la banqueta. Pel que fa a la plantilla, s’ha prescindits d’alguns del jugadors més importants fins ara, com són José Martos,  Xavi Lladò, Quim Casalí i Marc Tibau –aquests dos últims es retiren-, i s’han incorporat a tres jugadors joves i amb molta projecció, com són Enric Torner (Igualada HC), Ferran Guimerà (CP Vilanova) i Marc Gòmez (CH Lloret B). Estan molt confiats en demostrar que la pèssima temporada passada va ser un accident, i tenen molt clar que el seu principal objectiu es tornar la propera temporada a la màxima categoria.

Uniforme: samarreta verda-i blanca i pantalons verds.
Pista:.Pavelló Municipal d’Esports, Lloret de Mar (La Selva)
Enric Torner
Plantilla:
Ferran Serra (porter)
Oriol Perarnau (porter)
Víctor Crespo
Marc Gòmez
Xavier Gonzàlez
Ferran Guimerà
Roger Perarnau
Jordi Rodríguez
Enric Torner
Manel Barceló (entrenador)

CH MATARÓ: Va fer una temporada 2010-11 força irregular, capaç del millor i del pitjor. El seu rendiment en la nova temporada és una incògnita, tot i que no ha fet canvis molt significatius a la plantilla, llevat de la incorporació de dos jugadors amb experiència a la OK Lliga com són Marc Figa (GEiEG) i el retorn d'Eric Florenza, desprès d'una temporada al SHUM Maçanet, que ocuparan el lloc dels retirats Ivan Acuña, Pol Garriga i Marc Gassó. Si aconsegueixen deixar de banda la irregularitat poden ser un equip a tenir molt en compte.

Uniforme: samarreta blava i blanca i pantalons blancs.
Pista:.Poliesportiu Municipal de Cirera, Mataró (Maresme)
Plantilla:
Marc Pou (porter)
Jordi Esteve (porter)
Oriol Bartrés
Marc Figa
Adam Puig
Èric Florenza
Oriol Feliu
Xavier Pastó
Èric Serra
Joan Carles Vadillo (entrenador)

AC ÓRDENES: Els gallecs han entrat ala Primera Divisió estatal per la porta gran procedents de la Liga Norte, desprès de que la passada temporada no van perdre cap partit en la lliga regular ni en la fase d’ascens. Fa dues temporades va passar moltes penúries econòmiques i va estar a punt de desaparèixer, però una nova directiva –formada integrament per dones- va revifar la entitat i va aconseguir el suport de la població corunyesa d’Ordes, que està totalment bolcada amb l’equip. Es un equip que s’hi val molt de la cantera, però per afrontar en condicions les exigències de la nova categoria s’ha reforçat amb quatre jugadors amb experiència: Martín Payero (antic jugador d’OK lliga), Pablo Fernández (HC Borbolla), Martín Barros (CP Cerceda) i Juan Fariza (Sant Feliu de Codines).

Uniforme: samarreta verda i pantalons blaus.
Pista:. Pabellón Municipal Castelao, Ordes (A Coruña)
Plantilla:
Martín Barros (porter)
Andrés García (porter)
 Óscar Castro
José Mª Diaz
Juan Fariza
Pablo Fernández
Gonzalo Louro
Ángel Rafael Mirantes
Manuel Pérez
Marcos Rey (entrenador)

OVIEDO HC: La desaparició del CP Tenerife li ha brindat a l’Oviedo una nova oportunitat per continuar lluitant en la divisió de plata de l’hoquei estatal, categoria que devia deixar al quedar tercer per la cua la temporada passada desprès d’una campanya molt nefasta pels asturians. El retorn a la primera divisió els ha agafat “en calces” i quasi no han tingut temps de reforçar la plantilla acord a la categoria, per el que les nombroses baixes que va patir desprès del descens les ha cobert amb els joves jugadors del planter, i ha confiat la direcció de l’equip a un home de la casa, Ángel Iglesias. De totes formes, no faltaran ganes de demostrar que la temporada passada va ser un accident i lluitaran a mort per mantenir la categoria.

Uniforme: samarreta blanca i pantalons blancs.
Pista: Polideportivo del Colegio Villafria, Oviedo (Asturias)
Plantilla:
David González
David Díaz (porter)
Nuno Felipe Martins (porter)
Miguel Arrieta
Manuel Coto
Cristóbal Fernández-Vigil
Pablo García
Alberto Gómez
David González
Eduardo Isla
Gonzalo Pérez
Ángel Iglesias (entrenador)

CP PROMOCIÓN RASPEIG: Al igual que el AC Órdenes, el Promoción Raspeig ha tornat aquesta temporada a la Primera Divisió presentant un balanç immaculat, aquest cas des de la Liga Sur. Com la resta dels nouvinguts, el principal objectiu dels alacantins serà la permanència.

Uniforme: Samarreta groga i negra i pantalons negres
Pista: Pabellón Municipal de Deportes, Sant Vicent de Raspeig (Alacant)
Plantilla:
Andreu Farré (porter)
Raul Ferrándiz (porter)
Jaume Arche
Isaac Aznar
Héctor Bordonado
Lucas Gómez
Carlos A. Martínez
Pau Moltó
Pedro Parras
Miguel Ángel Rico
Salvador Rico
Carlos Alcaide (entrenador)

SDC SAN ANTONIO: Els navarresos tenen fama de ser un equip complicat pels rivals, però van passar-s’hi la major part de la temporada passada donant tombs per la part baixa de la classificació i patint per eludir les places del descens. Per la present campanya volen eludir aquesta situació, i malgrat la baixa del jove Ferran Rosa, s’han reforçat amb la incorporació de tres fitxatges força interessants: Joan Raja, procedent del Igualada HC i els germans Ortells, procedents del Saint Brieuc de la lliga francesa.

Uniforme: Samarreta blanca amb franja diagonal blava i pantalons blaus
Pista: Pabellón Rochapea, Pamplona (Navarra)
Plantilla:
Nelson Alves (porter)
Luís Soldevilla (porter)
Gonzalo Andrade
Michel Dantas
Alberto García
Ibai Goicoetxea
Lisandro Jofre
Jordi Jurado
Orhi Labiano
Aitor Munaritz
Marc Ortells
Oriol Ortells
Joan Raja
Alberto Urdaniz (entrenador)

CH SANT FELIU DE CODINES: Desprès de nou temporades a la Primera Divisió, quedant-se alguna vegada a les portes dels llocs d’ascens, els vallesans inicien una nova campanya sense renunciar a res. Les baixes de la plantilla han esta cobertes per gent de la casa.

Uniforme: Samarreta blanca i vermella a franges verticals i pantalons negres
Pista: Pavelló Municipal d’Esports, Sant Feliu de Codines (Vallés Oriental)
Plantilla:
Marçal Olivan (porter)
Jordi García (porter)
Josep Ramon Altayo
Jordi Casabayó
Marc Fajas
Oriol García
Tirso Gómez
Jassel Oller
Xavier Rubio
Roger Valls
Marc Vila
Francesc J. Gonzàlez (entrenador)

CP TORDERA: Tordera és una de les poblacions amb més pedigrí en la història de l’hoquei patins català, però el seu primer equip ja fa unes quantes temporades que passa per hores baixes i es troba submergit en la segona categoria de l’hoquei estatal. De fa uns anys sembla que la situació s’està redreçant i el retorn a la OK Lliga ja no sembla una utopia sinó una realitat. De fet, la passada temporada, els tardorencs van estar durant moltes jornades en les posicions de privilegi de la classificació, practicant un joc brillant i atractiu, però van anar de més a menys i finalment és van quedar a les portes de l’ascens. El principal objectiu d’enguany serà el de mantenir la regularitat durant tota la campanya per no tornar a cometre els errors fatídics de la temporada anterior. Si ho aconsegueixen, el CP Tordera serà un dels rivals a batre i màxims candidats al ascens. El principal handicap que tenen per aquesta temporada es la marxa de alguns dels seus jugadors més importants, que han anat a reforçar rivals directes seus, com Linu Luzón al GEiEG, i Roger Pujol i Adrià Piera al Manlleu. Com a reforç comptaran amb la veterania de Josep Martos, un home fet a la casa i que ha jugat les darreres temporades a la OK Lliga al CH Lloret, i al porter Jordi López, també fet a la casa i que ha estat jugant al SHUM i Liceo entre altres. Per completar la plantilla donaran la alternativa als joves valors de la seva inesgotable cantera.

Uniforme: Samarreta groga i vermella a franges verticals i pantalons blaus
Pista: Pavelló Poliesportiu Parroquial, Tordera (Maresme)
Plantilla:
Berna Garcia
Gerard Camps (porter)
Jordi Lòpez (porter)
Andrea Bolcato
Víctor Cruz
Bernabé García
Albert Gramunt
Adrià Martos
Josep Martos
Oriol Parera
Marc Serra  
Ricardo Valverde
Jordi Camps (entrenador)

CP VILAFRANCA: Aquest és un dels altres clubs que per història i afició tindria que tenir un lloc preferent en categories superiors, i darrerament es troba immers en una espiral d’ascensos i descensos entre la OK lliga i La Primera Divisió. L’any passat van fer una més que bona temporada, però no van acabar de trobar la suficient regularitat, fins que van perdre les opcions de lluitar per l’ascens. La seva plantilla és una de les més joves de la categoria, però plena d’un talent que tard o d’hora té que donar grans resultats. Enguany han fet uns més que interessants retocs a l’equip, incorporant a Joan Vàzquez, una jove promessa procedent de les categories inferiors del Barça, i el porter Jesús Fernàndez, de l’Igualada, que cobriran la marxa de Borja Ramon, Marc Sabaté i Cesc Campor. Però la principal novetat es troba en el canvi d’entrenador, amb la marxa de Ricard Muñoz i l’arribada de l’ex jugador del Vendrell Jordi Garcia, que s’estrena així dirigint un equip des de la banqueta. Sens dubte, aquesta temporada seran un dels rivals a batre.

Uniforme: Samarreta blau cel i pantalons blaus
Pista: Pavelló Municipal d’Hoquei, Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
Plantilla:
Brandon Carrara
Jesús Fernàndez (porter)
Pere Anton Martínez (porter)
Pablo Aguarón
Brandon Carrara
Pol Castellano
Aleix Còrdoba
Enric Martí
Oriol Palau
Roger Riba
Xavier Sernís
Loan Vàzquez
Gerard Vergés
Jordi García (entrenador)

CH VILA-SECA: Va arribar la temporada passada a la Primera Divisió desprès d’alguns anys voltant per les categories nacionals catalanes, i va aconseguir mantenir-se sense tenir que passar gaires angoixes. Un cop consolidats, els seu principal objectiu apunta cap a les posicions més altes i poder mantenir-se allà per, en un futur proper, atacar les places d’ascens a OK Lliga.  La base de l’equip la formen jugadors formats a casa, però han buscat la experiència de Francesc Sellés (CP Monjos) i Ruben García (CS Noisy le Grand (FRA)) per afrontar amb garanties la competència d’una categoria tant disputada. També han confiat les regnes del nou projecte a Vicenç Raluy, un tècnic fet a la casa i coneixedor del club.

Uniforme: Samarreta blau i groga a franges verticals i pantalons blaus
Pista: Pavelló Poliesportiu Municipal, Vila-seca (Tarragonés)
Plantilla:
Oriol Borràs (porter)
Carles Estrada (porter)
Joan Canyelles
Xavier Diez
Emanuel Necchi
Ruben García
Xavier Sama
Francesc Selles
Oriol Valera
Vicenç Raluy (entrenador)