17 de maig 2014

FA 25 ANYS DEL PRIMER ASCENS DEL SHUM A LA MÀXIMA CATEGORIA

Font: Premsa SHUM
  • El SHUM va aconseguir el primer ascens a Divisió d’Honor el 14 de maig de 1989 amb una victòria contra el Lloret

  • Des de llavors, s’han disputat 17 temporades a l’ara anomenada OK Lliga i vuit a Primera Divisió
     
  • El club segueix consolidat com un dels referents de l’hoquei del país i la base segueix donant els seus fruits


El SHUM Grupo Maestre és un dels clubs històrics de l’hoquei català. Maçanet de la Selva és conegut gràcies a l’hoquei arreu de Catalunya, d’Espanya i —la temporada passada— fins i tot el SHUM va representar el poble en una competició Europea. La seva base es caracteritza per ser una de les que millors jugadors forma (enguany el júnior i l’Aleví A s’han classificat per als campionats estatals). Tot això és gràcies al grup de persones que l’any 1952 van fundar la Secció Unió Maçanentenca. Però també a l’impuls que va agafar l’Entitat el 1989, quan va assolir-se el primer ascens a Divisió d’Honor.

Aquesta fita va aconseguir-se just fa 25 anys, el 14 de maig de 1989. El primer equip jugava, des de feia cinc temporades, la lliga Primera Divisió. Va ser en el curs 1988/89, a falta de dues jornades pel final, quan va superar al Lloret (4-1). Amb aquest triomf, va aconseguir de forma matemàtica l’ascens a la màxima categoria estatal.
 

L’entrenador d’aquell equip històric va ser Florentí Arumí, qui va saber refer l’equip de les dues primeres derrotes de lliga (9-0 contra Cerdanyola i 11-2 davant Vilanova) per aconseguir fer història amb una plantilla formada pels següents jugadors: Joan de Higues, Lluís Planas, Xavier Roura, Rafael Bancells, Eduard Masnou, Xavier Palau, Quim Rubio, Xavier Hugas, Miquel Umbert i Josep Aliva.



L’Estrumetal SHUM va ser el 41è equip (el cinquè gironí) que va aconseguir pujar a l’ara anomenada OK Lliga. També va ser el poble més petit en fer-ho. Llavors, a Maçanet hi havia només 2.500 habitants mentre que Sant Hipòlit de Voltregà fregava els 3.000.

El primera catalana també va aconseguir el curs 1988/89 l’ascens a Primera Divisió. Amb aquests dos ascensos, el club aconseguia tenir dos equips en les dues màximes categories estatals. Un fet del qual només podia presumir el Liceo Caixa Galicia. Aquesta situació va ser un fet clau per a la temporada vinent.
 

El club va afrontar la temporada 1989/90 amb un pressupost de 20.850.000 pessetes i es va fitxar al porter Navarro i als jugadors Floro Clúa i Toni Miró. Els joves Jordi Tarrés i Víctor Cid, formats a la base, també van tornar a casa. L’entrenador va passar a ser Miquel Umbert mentre Simó Serra ja era l’encarregat de material. L’ascens va permetre l’arribada de les càmeres de TV3 al poble, ja que es va fer la primera retransmissió des del pavelló de Maçanet (un duel entre SHUM i Mollet). Tot i la il·lusió del debut, l’equip va patir la diferència de nivell i va perdre la categoria. Però no del tot, aquell mateix curs, el filial havia debutat a Primera Divisió (un equip amb una generació d’or i campiona d’Espanya júnior el 1989) amb molt èxit i va aconseguir l’ascens. Així, mentre el primer equip baixava, el filial de Josep Codina, Jordi Munsó, Josep Maria Bancells, Manolo Síria, Albert Viader, Quim Rubio i companyia aconseguien el segon ascens del club.

Així doncs, després d’aquell primer ascens el 1989, el SHUM Grupo Maestre s’ha consolidat com un dels equips punters del país i no ha abandonat mai les competicions estatals: ha disputat 17 temporades a l’OK Lliga i vuit a Primera Divisió, aconseguint un total de set ascensos (1988/89, 1989/90, 1992/93, 1998/99, 2003/04, 2007/08 i 2010/11). En totes aquestes temporades a l’elit s’han aconseguit dos participacions a la Copa del Rei (2006 i 2012), una al play-off d’OK Lliga (2005/06), quatre títols de Primera Divisió i dues Copes del Príncep (2008 i 2011). El proper curs 2014/15, el SHUM Grupo Maestre jugarà la seva segona temporada consecutiva a Primera Divisió, amb l’objectiu de tornar l’equip a la categoria on va arribar ara fa 25 anys.