22 d’abr. 2011

ANÀLISI DEL FINAL DE LA OK LLIGA


Aprofitant la aturada de la competició per Setmana Santa, farem un petit anàlisi de les competicions que seguim regularment per veure que ens depara el final de temporada.

OK LLIGA

Queden només tres jornades per endavant, 9 punts en joc, i malgrat ja n’hi ha moltes coses clares, encara no hi ha res decidit.

Per la part alta, la novetat més important és que, desprès de tretze anys de domini del Barça, la OK Lliga segurament tindrà nou campió. Reus i Liceo, separats per dos punts, són els que tenen la major part del números per assolir el campionat, i tot apunta a que el partit que els enfrontarà a tots dos en la penúltima jornada a Riazor serà on es definirà el campió. Per darrera d’ells, el Barça es troba situat a set punts, encara amb possibilitats matemàtiques, però només una molt remota i complicada combinació de resultats li donaria el títol. Els tres equips es tenen que enfrontar entre ells en aquestes tres darreres jornades, cosa que converteix al Barça en el jutge que pot decidir al seu propi successor. Veiem quins partits ens esperen:

Jornada 24

Reus-Barça: Una victòria del Reus el refermaria en el liderat de la taula i tancaria definitivament les portes del títol al Barça. Qualsevol possibilitat del Barça passa per guanyar tots els partits que li queden, per el que està clar que els blaugranes sortiran a donar-ho tot.

Vic-Liceo:  El Vic no s’hi juga absolutament res, però de ben segur no es resignarà a quedar classificat en la zona gris de la taula i aquesta pot ser una bona oportunitat per reivindicar-se davant de la seva afició desprès d’una irregular temporada. El Liceo jugarà coneixent el resultat del partit del Reus, per el que una victòria podria donar el liderat als gallecs en cas d’una hipotètica punxada reusenca.

Jornada 25

Liceo-Reus: Un partit pràcticament a vida o mort. Una victòria de qui arribi líder li pot donar la lliga, mentre que una derrota pot significar un canvi de líder. Un empat mantindria amb opcions al Barça.

Alcoy-Barça: El Barça visitarà la pista d’un equip molt necessitat de punts per eludir el descens, coneixent el resultat del partit entre el Liceo i el Reus, que es jugarà unes hores abans, cosa que pot condicionar el seu grau de motivació.

Jornada 26

Reus-Tenerife: El Reus rebrà a un equip que de ben segur s’estarà jugant la permanència. Partit trampa.

Barça-Liceo: Tingui encara opcions al títol o no, el Barça no voldrà acomiadar una temporada tant irregular amb un mal gust de boca davant la seva afició. El Liceo segurament jugarà amb un ull posat en el partit del Reus.

A la part mitja de la taula, en terra de ningú, primer trobem al Noia situat en una molt meritòria quarta posició en solitari, desprès de realitzar una més que acceptable segona volta del campionat. Darrera dels de Sant Sadurní estan situats el Vilanova i l’Igualada, dos equips que durant tot el campionat han estat movent-se per la part mitja de la classificació. Per part seva, el quart dels equips considerats “grans”, el Club Patí Vic, es troba enfonsat en la setena posició desprès d’anar perdent pistonada en les darreres jornades, tot i que va passar bona part de la primera volta entre les quatre places més altes. Tanca la zona tèbia de la taula el Vendrell, un recent ascendint que ha estat l’equip revelació de la temporada i la seva bona campanya li ha permès assolir la permanència matemàtica quatre jornades abans d’acabar la lliga.

En la part baixa de la classificació és on trobarem més disputes per eludir les places de descens. Com a fanalet vermell està situat el Lloret, virtualment descendit, ja que amb nou punts en joc, li separen nou punts de la salvació, el que significa que per salvar-se, tindria que guanyar tots els partits, esperar que Alcoy i Voltregà perdin els seus i que GEiEG i Tenerife punxin en més d’un dels seus partits, alhora que guanyar els golaverage amb els seus rivals directes. Tot un miracle. L’únic avantatge que té el Lloret és que els tres partits que li queden són contra rivals directes, per el que podríem dir que s’ho juga tot a cara o creu. Els lloretencs, que l’any passat amb la mateixa plantilla van signar la millor temporada de la seva història al acabar en cinquena posició, han realitzat una desastrosa campanya plena de despropòsits que els ha acabat per abocar a un descens pràcticament irremeiable.

Cinc equips més es disputaran els llocs de permanència: GEiEG, Tenerife, Alcoy, Voltregà i Blanes.

El GEiEG ho té complicat, ja que està situat el penúltim a sis punts de la salvació, però atenció al seu calendari, ja que si es produeixen certs condicionaments por resultar molt afavorit i pot acabar per donar la sorpresa i salvar-se:

Blanes-GEiEG: El Blanes buscarà el més aviat possible els punts que li falten per salvar-se matemàticament i així tenir un plàcid final de lliga. Partit complicat pel GEiEG.

GEiEG-Lloret: Si el Lloret consuma el descens la jornada anterior jugaria ja sense cap motivació, cosa que poden aprofitar els grupistes.

Vic-GEiEG: el Vic està situat en terra de ningú, i depèn com, el resultat no el faria moure’s en la classificació, el que podria fer que afrontessin el partit relaxats i sense cap tipus de pressió.

Dels equips de la part baixa, el Tenerife és possiblement l’equip que més en forma arriba al final de temporada. En les darreres jornades ha anat retallant mica en mica punts i, de tenir pràcticament un peu a Primera, va arribar a estar fora del descens fa unes jornades. Dos punts per sota del Voltregà i l’Alcoy, els illencs estan obligats a sumar i esperar una punxada d’algun d’aquests.

Lloret-Tenerife: Complicada sortida del Tenerife, a la pista d’un equip que cremarà els seus darrers cartutxos per buscar la salvació.

Tenerife-Vic: Els illencs rebran a un Vic que no s’hi juga res. Bona oportunitat per sortir dels llocs del descens, ja que l’Alcoy, en la mateixa jornada, visita la pista del Barça.

Reus-Tenerife: Depèn de com vagin les coses, el partit pot ser un tot o res pels dos equips, ja que el Reus es pot estar jugant la lliga i el Tenerife el descens.

Voltregà i Alcoy són els equips que delimiten la frontera del descens, amb 22 punts, dos punts per sobre de les tres darreres posicions, i per tant, depenen d’ells mateixos per assegurar la permanència. El seu calendari pot tenir trampes amagades, però si no baden i van per feina, poden assegura-se un any més a OK Lliga.

Jornada 24

Alcoy-Vilanova: Els alcoians reben a un equip situat en cinquena posició i que no es juga res, però alerta!... un bon final de temporada del Vilanova li podria acostar a la quarta plaça, que seria la “honorífica” primera posició de “l’altra lliga”, la que es juga darrera dels equips teòricament grans, el que sempre és un al·licient per qualsevol equip de cara a tancar la temporada.

Igualada-Voltregà: El Voltregà es troba amb  el mateix cas que l’Alcoy en el seu partit, ja que Vilanova i Igualada són cinquè i sisè empatats a punts i per sobre del Vic, cosa que fa que la quarts plaça es converteixi en un caramel molt suculent.

Jornada 25

 Alcoy-Barça: Aquí tot dependrà de si el Barça arriba encara amb possibilitats de lluitar per la lliga, o en canvi, ja té el cap posat en la Final 8 de la Lliga Europea. De totes formes, el Barça, per prestigi, és un equip que sempre té la obligació de sortir a guanyar.

Voltregà-Blanes: Si el Blanes certifica la permanència en la jornada anterior, el Voltregà no es tindria que trobar amb grans dificultats. I a bon entenedor... poques paraules calen.

Jornada 26

Noia-Alcoy: Al igual que el Vilanova, el Noia tampoc s’hi juga res, però pot tancar la temporada en una molt meritòria quarta plaça, i fer-ho davant de la seva afició afegeix una motivació extra.

Lloret-Voltregà: La situació en la que arribin els dos equips a aquest partit serà un condicionant molt important per el desenvolupament del mateix. El que és segur es que el Lloret, si té la oportunitat, no voldrà deixar la categoria sense poder brindar-li una victòria a la seva afició.

Per la seva part, el Blanes, encara no ha tancat matemàticament la seva permanència, però si no bada, contra el GEiEG, Voltregà i Vendrell pot aconseguir els punts que li falten per no tenir que patir i dependre d’altres.

A totes aquestes hipòtesis, encara se li pot afegir un nou al·licient: el hipotètic rumor que corre de que l’any que ve la OK Lliga tornaria als 16 equips, el que suposaria que finalment només es consumés una plaça de descens. De ser així, la cosa donaria un tomb molt considerable als enfrontaments, fins i tot per la part alta de la classificació, ja que asseguraria al Blanes la permanència, Voltregà i Alcoy estarien virtualment salvats, i el Tenerife ho tindria a l’abast de la mà. Quedarien Lloret i GEiEG lluitant per la salvació, i amb un enfrontament entre tots dos a la penúltima jornada.

Estarem atents a aquest final de temporada!!!