15 de juny 2012

OK LLIGA 2011-12 (JORN. 25): FC BARCELONA 4 - HC LICEO 3


GRÀCIES, BETO!

Malgrat que el Barça ja s’havia proclamat campió de lliga de forma matemàtica fa unes jornades, i el Liceo tenia assegurada la segona plaça, el partit que els enfrontava al Palau Blaugrana en la 25ª jornada de la OK Lliga presentava tota una sèrie d’al·licients força interessants. En la basant esportiva del partit pròpiament dit, hi havia el morbo de veure si el Barça podria acomiadar-se de la seva afició revenjant-se de la derrota en la passada final de la Copa d’Europa contra el mateix Liceo, o per l’altra part, si els gallecs serien capaços d’assestar un fort cop moral al campió tornant a derrotar-lo, aquest cop a domicili. Un altre atractiu era el poder veure al Barça aixecant el trofeu que l’acredita com a campió de la present OK Lliga i poder oferir-ho a la seva afició, ja que la RFEP va decidir poder fer el lliurament de la copa abans d’acabar la temporada en lloc d’esperar-se a principis de la següent, com es feia habitualment.

Però el plat fort de la tarda era el poder acomiadar al capità del Barça, Beto Borregán, que desprès de 18 anys i 62 títols aconseguits a la seva carrera a l’elit, va anunciar la seva retirada a final de temporada. Borregán va rebre un sentit acomiadament per part de tots els presents a un Palau que va esclatar quan ell va ser l’autor d’un dels gols del partit, i no es va buidar fins que van acabar tots els actes festius.

El partit, tot i ser totalment intranscendent, va resultar força intens i atractiu, amb emoció fins als darrers instants. El Barça va avançar-se i va portar sempre la iniciativa, malgrat el Liceo va empatar en dues ocasions. En els darrers minuts, Panadero va tornar a posar als locals per davant i el Liceo ja no va poder tornar a marcar i endur-se un resultat positiu.

FITXA DEL PARTIT

COMPETICIÓ: OK Lliga 2011-12, jornada 25.

LLOC/DIA/HORA: Palau Blaugrana, Barcelona. Diumenge 10 de juny de 2012, 12:30 h.

FC BARCELONA (2+2): Aitor Egurrola, Mia Ordeig, Marc Torra, Sergi Panadero (1), Pablo Álvarez (2) –equip inicial-, Marc Gual, Beto Borregán (1), Reinaldo García.
Entrenador: Gaby Cairo.

HC COINASA LICEO (1+2): Xavier Malián, Eduard Lamas (1), Jordi Bargalló, Toni Pérez (1), Ricardo Barreiros –equip inicial-, Sergi Miras i Pablo Añón (1).
Entrenador: Carlos Gil

GOLS

PRIMER TEMPS:
1-0 (12’) Álvarez, d’acció individual
1-1 (15’) Añón, a passada de Bargalló
2-1 (15’) Borregán, a passada de Torra
SEGON TEMPS:
3-1 (26’) Álvarez, d’acció individual
3-2 (33’) E. Lamas, d’acció individual
3-3 (38’) Pérez, a centrada de Bargalló
4-3 (46’) Panadero, combinant amb Reinaldo

ÀRBITRES: Isaac Sanz i Luis Delfa

TARGETES BLAVES: Bargalló i E. Lamas (HC Liceo)

FALTES: FC Barcelona: 9 / HC Liceo: 10

PÚBLIC: 2.282 espectadors

INCIDÈNCIES:

 - Abans del partit es va fer un acte d’homenatge a Beto Borregán, amb la projecció d’un vídeo i el lliurament de la insígnia d’or i diamants de la RFEP, per part del president de la mateixa, Carmelo Paniagua. El jugador va saltar a la pista en mig d’un passadís fet pels jugadors dels dos equips.
- El Liceo patia la baixa de Matias Pascual, i durant l’escalfament, Josep Lamas va notar unes molèsties que li van impedir jugar el partit.
- A la mitja part, el nois del HC Sentmenat van fer un partidet d’exhibició sobre la pista del Palau.
- Al final del partit es va fer el lliurament del trofeu de campió de la OK Lliga 2011-12 al FC Barcelona.

CRÒNICA:

El Liceo va començar molt fort i va estar a punt de sorprendre a un Barça que no acabava de trobar el seu lloc sobre la pista en els primers minuts. Per fortuna pels locals, el seu porter Aitor Egurrola sí que estava en el seu lloc i amb unes brillants intervencions en tres grans ocasions de Toni Pérez va impedir que el Liceo s’avancés en el marcador.

Durant els primers minuts, Egurrola va ser un mur infranquejable

El Barça va anar despertant-se, i Pablo Álvarez i Marc Torra van posar en alerta la porteria de Malián. Tot i no jugar-se res, els dos conjunts van voler oferir un bon espectacle al nombrós públic present en el Palau, demostrant el perquè són actualment els millors equips del món. 

Bona oportunitat de Marc Torra al minut 8

El Barça marxa amb avantatge al descans

En el minut 12, el Barça va inaugurar el marcador amb un gol de Pablo Álvarez nascut d’una passada de Borregán. El jugador argentí del Barça es va desfer de la defensa liceista i va batre a Malián a boca de canó en una  ràpida acció individual.

Tres minuts més tard, el jove Pablo Añón va igualar el resultat al rematar venint des del darrera una bona cessió de Jordi Bargalló. Però tant sols uns segons desprès, Beto Borregán tornava a avançar al Barça rematant des del segon pal una passada mil·limètrica que Torra li va fer per l’únic forat possible entre la defensa i el porter rivals. El gol va ser molt celebrat pel públic present al Palau, conscient de que poder seria el darrer del capità blaugrana.

La foto no és gaire bona, però recull el moment històric del darrer gol de Borregán

El partit resultava molt dinàmic, amb ocasions constants a les dues porteries, però cap equip va trobar l’encert necessari per resoldre i es va acabar per arribar a la fi del primer temps amb el resultat ajustat de 2-1.

Marc Torra encara a Malián, però no finalment va poder superar-lo

Segona part molt intensa

Als 39 segons de represa, Pablo Álvarez tornava a fer una ràpida internada i deixava clavat a Xavi Malián amb un xut creuat per l’escaire que es convertia en el 3-1.

Tot i la diferència de dos gols, el Liceo no es va arronsar i va donar-ho tot amb el propòsit de endur-se quelcom de profit. El Barça dominava el tempo del joc, però les perilloses incisions dels liceistes donaven a entendre que encara no estava tot dit. Així dons, en cinc minuts, els que van del 8 al 13 d’aquesta segona part, el Liceo va obtenir el premi a la seva insistència i va aconseguir reduir diferències i empatar el partit amb dos gols, un de Eduard Lamas, en una gran acció individual sortejant la línea defensiva blaugrana, i un altre de Toni Pérez, rematant una bola penjada per Jordi Bargalló.

Toni Pérez va anotar l'empat a 3

L’empat a 3 va animar encara més el partit, i tots dos bàndols van anar a buscar la victòria, donant protagonisme a els dos porters, que aliats amb els pals, van tenir feina per donar i vendre intentant mantenir la seva porteria impune. Així, es va entrar en el tram final de partit amb  el 3-3 en el marcador, i els dos equips igualats a 9 faltes.


El darrers minuts de partit van ser molt disputats

Darrers cinc minuts plens d’emoció.

Gual no va poder transformar aquesta falta directa en el 4-3
Quan faltaven cinc minuts i pocs segons pel final, el Liceo va cometre la seva desena falta i el Barça va disposar d’una oportunitat per desencallar el marcador en forma de falta directa. Marc Gual va encarregar-se d’executar-la, però Malián va esbrinar les seves intencions i va refusar el llançament.

Un minut desprès, una bona triangulació entre Sergi Panadero i Reinaldo Garcia ha significat el 4-3. un gol que ha fet esclatar el Palau i que Panadero va córrer a celebrar-ho abraçant-se a Borregán, assegut a la banqueta.

Sergi Panadero va fer el 4-3 a manca de 4 minuts pel final

Els darrers minuts han estat d’autèntic infart, amb el Barça que ha disposat de nombroses ocasions per sentenciar el partit, però que no ha sabut aprofitar, i un Liceo completament bolcat en intentar tornar a empatar. Quan faltaven dos minuts i escaig per la conclusió, el capità liceista Jordi Bargalló va veure una targeta blava que deixava al seu equip en inferioritat durant dos minuts. Xavi Malián va tornar a estar providencial al refusar la falta directa picada per Torra, mantenint encara vives les esperances visitants. Amb inferioritat, el Liceo va defensar-se a capa i espasa, i encara va poder posar en compromís puntualment a Egurrola.
Marc Torra no va poder sentenciar amb aquesta falta directa

Al poc de restablir-se de nou la igualtat numèrica sobre la pista, a 24 segons pel final, una nova targeta blava al Liceo, aquest cas a Eduard Lamas, tornar a donar una nova falta directa a favor del Barça. Aquest moment també ho va fer servir el tècnic blaugrana Gaby Cairo per satisfer la petició del públic i fer entrar a la pista a Beto Borregán per a que jugués els seus darrers instants al Palau. Pablo Álvarez no va poder materialitzar la falta directa i desprès d’una ocasió de Liceo sense conseqüències, el partit va acabar amb el 4-3.

Borregán es prepara per sortir a jugar els seus darrers segons al Palau

Festa final amb Borregán de protagonista

Al acabar el partit, el president de la RFEP, Carmelo Paniagua  -entre crits “d’una nació, una selecció” per part del públic -com acostuma a ser habitual en les seves visites a Catalunya-, va fer lliurament al FC Barcelona del trofeu de campió d’OK Lliga 2011-12. En les darreres temporades, el campió acostumava a rebre el trofeu a principis de la temporada següent, una situació un tant esperpèntica, per el que cal trencar una llança a favor de la federació davant d’aquesta bona decisió d’enguany. La copa la va rebre, no podia ser d’altra manera, Beto Borregán, sent aquest el seu 58é títol (es diu ràpid) com a blaugrana.

Els parlament de rigor van tenir com a un dels protagonistes al tècnic blaugrana Gaby Cairo, que va lloar les virtuts de l’equip i va copiar la frase “d’un altre entrenador d’aquí” per dirigir-se a la afició amb un “us devem una!”, en una clara al·lusió a la Copa d’Europa que havien perdut feien uns dies. L’altre protagonista dels parlaments va ser el capità Borregán, que visiblement emocionat va acomiadar-se de la seva afició agraint-los tot el suport incondicional i l’estima rebuts durant tots els seus anys com a blaugrana.

Borregán es va apropiar de la copa per fer una emotiva darrera volta d’honor al Palau, on tot el públic dempeus el va retre una calorosa ovació d’acomiadament, abans d’enfilar el túnel de vestidors sota un passadís fet per tots els seus companys i cos tècnic de l’equip. Sota l’aclamació popular, Borregán va tornar a sortir a la pista per passar per una interminable sessió fotogràfica amb tots els aficionats i amics que no van voler perdre’s la oportunitat d’immortalitzar-se amb el mite barcelonista en el seu acomiadament del Palau.

El Barça tancava a casa un temporada quasi perfecta, en la que el Palau ha resultat inexpugnable i, títols apart, el més important ha estat el retrobament de l’equip amb la seva afició, que ha respòs durant tota la temporada omplint en ocasions amb un nombre considerable el Palau Blaugrana  

SABIES QUE…?

...el Barça va anunciar la retirada de la samarreta amb el dorsal 21 de Borregán, i aquesta serà la primera d’un jugador d’hoquei patins del club.
...uns dies abans del partit, l’entrenador del Barça Gaby Cairo es va lesionar en el pòmul en un partit de veterans a Palafrugell.
...el FC Barcelona va repartir entre els assistents al Palau uns aplaudidors-banderola inflables per animar a l’equip.
...entre el públic present hi havia una nombrosa representació del CH Malgrat, amb el seu president inclòs.
...Marc Julià, el jugador del Barça descartat per aquest partit va saltar a la pista per celebrar el títol amb els seus companys.
...els jugadors del Barça se’n van anar a dinar a un restaurant per celebrar l’acomiadament de la temporada, i van lluir unes samarretes on apareixien tots els títols aconseguits en la present campanya.

EL PROTAGONISTA:

Beto Borregán. No podia ser un altre. Desprès de 58 títols aconseguits durant 18 anys al Barça, el capità rebia l’homenatge de la seva afició en el que era el seu darrer partit al Palau Blaugrana desprès d’anunciar la seva retirada a final de temporada.

A KOPS DE FLASH

Pel vídeo –marcador es van passar un video amb imatges de la carrera de Borregán.

L’històric moment en que el 21 d’hoquei saltarà per darrer cop al Palau Blaugrana per jugar un partit.

Els jugadors del Barça van lluir una samarreta d’homenatge al seu capità.

Carmelo Paniagua va necessitar l’ajuda de la hostessa per obrir la capseta amb la insígnia per Borregán.

El Palau blaugrana presentava una de les millors entrades de la temporada.

El Palau lluïa moltes pancartes d’homenatge a Borregán.

Aquesta no feia al·lusió precisament a Borregán.

El Barça va obsequiar a tots els assistents amb unes banderoles inflables que van tenir molt d’èxit entre la canalla.

Els nois del HC Sentmenat van fer gala de les seves habilitats sobre el parquet del Palau.

Pablo Álvarez havia decorat les seves botes amb un escut “vintage” del Barça.

Les conseqüències d’estar a primera fila i rebre un cop de bola. Afortunadament no va passar res més greu.

Les sortides d’aire del pavelló van servir per  mantenir les pilotes a una temperatura adient.

Borregán posa amb el seu gran amic dins del vestidor, l’utiller Tomás Fernàndez.

Borregán amb un altre dels seus grans amics, el periodista Xavi Saisó.

La delegació del CH Malgrat va aprofitar un descuit per fer-se una foto amb la copa de la OK Lliga.

Els de Sang Culé també van immortalitzar-se conjuntament amb Borregán.

El tàndem tècnic del Barça, Cairo-Muñoz, han guanyat quatre títols en l’any del seu debut.

La samarreta commemorativa de la temporada que es van endur els jugadors del Barça.


EL KOP D’STICK:

Borregán no es retira, dona el salt als veterans.

Els rumors eren certs, i per fi ha saltat la notícia: Beto Borregán no es retira de l’hoquei. Deixa el primer equip del Barça per donar el salt a l’equip de veterans. Així ho han confirmat en exclusiva a A Kops d’Stick els responsables de l’equip de veterans del Barça, Gaby Cairo i Tino Martínez (curiosament molt vinculats al primer equip del Barça).

El fer-me càrrec aquest any de la secretaria tècnica de l’hoquei i del primer equip m’ha permès conèixer més directament la cantera de jugadors, i vaig observar que aquest noi (per Borregán) tenia unes qualitats idònies per poder pujar a l’equip de veterans. Ho vaig parlar amb en Tino i desprès de fer-li un seguiment en secret durant tota la temporada vam decidir que era l’hora de fer-li donar el salt” ha explicat Gaby Cairo a aquest Bloc.

Per la seva part, Beto Borregán no ha pogut ocultar la seva il·lusió davant del repte “Es un somni per mi. Quan comences a jugar a hoquei mai penses que pot arribar aquest moment, però treballes molt amb la il·lusió de poder aconseguir-ho. Crec que desprès de 18 anys a la OK Lliga, ja em sento capacitat per poder jugar en una competició tant exigent com la Old-League catalana” .

La incorporació de Borregán és el primer reforç dels veterans del Barça de cara a la propera temporada, davant d’una categoria que cada cop s’està posant més complicada amb la incorporació constant d’estrelles reforçant la resta d’equips en busca de treu-re l’hegemonia blaugrana de les darrers temporades.

...i... PLOF!!! De cop i volta desperto sobresaltat. El pensar que ja no podrem tornar a gaudir d’un dels mites de l’hoquei, ha fet que el meu subconscient em jugués una mala passada.

GRÀCIES, BETO!!!