15 de maig 2013

LLIGA EUROPEA 2012-13 (1/4 FINAL, TORNADA): BARÇA 5 - LICEO 3

A LA FINAL 4!

Desprès d’un intens partit d’anada que es va saldar amb empat a 2, aquest xoc entre el Barça i el Liceo per decidir qui dels dos passava cap a la Final 4 de la Lliga Europea es preveia vibrant. El Barça va fer una crida a la afició per crear un gran ambient i encoratjar a l’equip, i ni l’un i l’altre van fallar. Els quasi quatre milers d’aficionats presents van fer del Palau Blaugrana una olla a pressió pel Liceo, i el Barça va saber treballar-se el partit i aprofitar les seves oportunitats per lligar la victòria i el passi a la Final 4.

FITXA DEL PARTIT

COMPETICIÓ: Lliga Europea 2012-13, partit de tornada de ¼ de final.

LLOC/DIA/HORA: Palau Blaugrana, Barcelona. Dissabte, 11 de maig de 2013, 12:00 h.

FC BARCELONA (2+3): Sergi Fernàndez (p), Marc Gual (2), Josep Mª Mia Ordeig (1), Marc Torra (2), Sergi Panadero –equip inicial-, Jordi Gabarra, Reinaldo García i Pablo Álvarez.
Entrenador: Ricard Muñoz

HC COINASA LICEO (1+2): Xavi Malián (p), Eduard Lamas, Jordi Bargalló, Matias Pascual (1), Josep Lamas (1) –equip inicial-, Toni Pérez, Lucas Ordóñez (1) i Aitor Prada (p).
Entrenador: Carlos Gil

GOLS

PRIMER TEMPS:
1-0 (13’) Gual, de penal.
1-1 (20’) J. Lamas, sortint de darrera de la porteria.
2-1 (21’) Torra, de falta directa.
SEGON TEMPS:
3-1 (34’) Ordeig, de contraatac.
3-2 (35’) Ordóñez, de xut exterior.
4-2 (38’) Gual, de penal.
5-2 (39’) Torra, de falta directa.
5-3 (50’) Pascual, des de dins de l’àrea, desviant una centrada-xut de Pèrez.

ÀRBITRES: Peixoto i Torres (POR)

TARGETES BLAVES:
Malián (HC Liceo), min. 38’, per moure’s repetidament en un llançament de penal.

FALTES: FC Barcelona: 13 / HC Liceo: 20

PÚBLIC: 3.872 espectadors.

-El FC Barcelona va fer d’amfitrió dels nens de la base del CHP Amposta i del CH Tortosa, que es van fotografiar amb els jugadors del Barça i desprès van jugar un partidet d’exhibició durant el descans.
-El HC Liceo jugava amb la seva segona indumentària, blanc i blava.

Els menuts de l'Amposta i el Tortosa van mostrar les seves habilitats sobre la pista durant el descans

El FC Barcelona ho havia previst tot per fer del Palau Blaugrana el millor aliat del seu equip, alhora d’un infern pel Liceo. Timbalers, un speaker animador, inflables per animar, gran facilitat per aconseguir entrades gratuïtes i a preu popular... i malgrat l’horari poc usual del partit, la culerada no va fallar i va acudir en massa a encoratjar als jugadors del Barça i portar-los a superar a un Liceo que, vist com va anar el partit d’anada, es preveia un rival molt dur i complicat.

El Barça no cau en el parany gallec

Els tècnics del Barça no van fallar en la previsió del plantejament amb el que es presentaria el Liceo al Palau. Els gallecs van proposar un sistema tancat molt aferradament al darrera, buscant molt el contacte amb l’oponent –de vegades amb excessiva duresa- i provocant moltes interrupcions en el joc. Així, els de Carlos Gil buscaven noquejar al rival i poder sortir a la contra amb potència i en superioritat. Un plantejament molt simple i poc digne d’un campió d’Europa que te que anar a domicili a superar un 2-2 de l’anada, i com es va poder comprovar, va acabar girant-se’l en contra.

Jordi Bargalló va tenir un marcatge exaustiu
Els de Ricard Muñoz van portar la iniciativa en el joc, jugant i atacant amb intensitat i buscant el contacte per carregar de faltes al Liceo, però, malgrat els minuts passaven i el resultat continuava inamovible, els blaugranes no van caure en la precipitació ni van perdre la concentració per culpa de les provocacions del rival, cosa que els hi faria caure en el parany d’entrar en l’escenari del joc dur que volien els liceistes. Els jugadors del Barça van aguantar l’ordre en tot moment, neutralitzant eficientment els intents d’atac del Liceo amb especial atenció a Jordi Bargalló, el referent del conjunt gallec, a qui mai van deixar sentir-se còmode sobre la pista.

L’efectivitat a bola aturada resulta clau

Tot i el potencial ofensiu dels dos equips i les diverses ocasions de tot tipus que hi havia hagut, fins als 13 minuts de partit no va arribar el primer gol. Va caure del bàndol local, quan Marc Gual va fer l’1-0 al transformar de forma impecable un penal comés sobre Pablo Álvarez. Els blaugranes sabien que el joc dur del Liceo comportaria moltes faltes i penals a favor, i en aprofitar-los podria estar la clau per superar una eliminatòria tant igualada.

Marc Gual va inaugurar el marcador amb aquest llançament de penal
El gol blaugrana va empènyer al Liceo a intensificar el seu atac, arribant així uns compassos on els visitants van tenir contra les cordes al Barça. Jordi Bargalló i Toni Pérez van posar l’ai al cor a la parròquia local al estavellar uns xuts al pal. I poc desprès, Josep Lamas va tornar l’igualtat al marcador amb una gran acció personal, en la que sortint per darrera de la porteria rival, va creuar tota l’àrea per finalment sorprendre Sergi Fernández amb un xut creuat des de l’angle.

Però poc ha durat l’empat a 1, ja que l’agressivitat del Liceo li ha acabat passant factura, i a 4 minuts de la conclusió de la primera part ja va arribar a la seva desena falta d’equip. El Barça va disposar d’una falta directa a favor i la va a aprofitar per tornar a avançar-se en el marcador. L’execució de Marc Torra va ser magistral, de videoteca, superant a Malián amb una subtil vaselina. Sens dubte un dels millors gols de la temporada. En els darrers instants, unes encertades intervencions de Sergi Fernàndez van permetre al Barça marxar al descans amb el curt avantatge del 2-1.

El gol que va arribar de la falta directa executada per Marc Torra va ser una delícia pels sentits
Molta tensió a la represa

La segona part va arribar marcada per un ambient dens i tens sobre la pista que es podia tallar amb un ganivet. Tot i el curt avantatge del que disposava, el Barça va cedir una mica de terreny i el Liceo, que es veia obligat a arriscar més si volia capgirar el resultat, ho va aprofitar per provar d’acostar-se a la porteria d’un atent Sergi Fernàndez. Però el Barça també es va mostrar molt segur en defensa i en cap moment van deixar espais per a que els gallecs generessin més perill del necessari. Els dos equips continuaven carregant-se de faltes.

La represa va començar amb molta intensitat en totes les seves accions
Cinc minuts claus

Ordeig celebra el 3-1
Als nou minuts d’aquesta segona part, una ràpida contra portada per Mia Ordeig significava el 3-1. El Liceo va reaccionar de forma immediata per impedir que el Barça pogués sentenciar. Un gran gol de Lucas Ordóñez amb un fort xut llunya tornava a escurçar el marcador en un 3-2. Poc desprès, els liceistes podrien haver empatat si Josep Lamas hagués transformat la falta directa conseqüent de la desena falta d’equip del Barça.

I d’un possible 3-3 es va passar a un 4-2 en un tres i no res, també gràcies a una nova acció a bola aturada, en aquest cas un penal transformat novament per Marc Gual. Aquesta acció també va significar la expulsió temporal del porter liceista Xavi Malián al ser amonestat amb una targeta blava per avançar-se per dos cops abans de que Gual piqués la bola. Això va fer embogir a la banqueta liceista, provocant uns instants de tensió fora de la pista.

Gual va tornar a estar encertat des del punt de penal i va fer el 4-2
El Liceo no va saber gestionar els seus nervis i va tornar a caure en la seva pròpia trampa, arribant a la quinzena falta i cedint una nova falta directa al Barça. Marc Torra tampoc va fallar la oportunitat i va fer pujar al marcador el 5-2 que deixava als gallecs completament tocats a falta d’onze minuts pel final i feia que la graderia del Palau entrés en èxtasi.

Marc Torra sentencia amb el 5-2 al transformar una nova falta directa
Tram final sota control

Amb el coixí de tres gols a favor, el Barça va poder respirar tranquil i afrontar amb garanties els darrers minuts del partit. Sense perdre la concentració en cap moment, els blaugranes van passar a fer un hoquei-control  mantenint a ratlla en tot moment a un Liceo completament trencat i desdibuixat, que a mida que el temps avançava s’anava esvaint.

El Barça va ser l'amo dels darrers minuts del partit
Seguint la línea marcada durant la resta de partit, els de Carlos Gil continuaven carregant-se de faltes, fent que no es trigués gaire en arribar a la vintena. Amb tot sentenciat, Pablo Álvarez no va poder forjar més dins de la ferida gallega al fallar la falta directa. I ja a 8 segons del final, Matias Pascual feia l’estèril tercer gol del Liceo al desviar una centrada xut de Toni Perez, que posava el definitiu 5-3 a l’electrònic.
Escabetxina de catalans

El partit entre el Barça i el Liceo era el primer en jugar-se de les quatre tornades dels quarts de final de la Lliga Europea. En els altres tres, tres equips catalans més es jugaven la seva classificació, havent moltes opcions de produir-se una Final 4 amb quatre equips catalans.

Però no va poder ser. Reus, Noia i Igualada no van poder superar les seves eliminatòries i van deixar al Barça com a únic representant català en una Final 4 que encara tenia per decidir la seu on es jugarà els propers 1 i 2 de juny. Així, el Barça quedarà emparellat en la seva semifinal contra el Benfica portuguès, mentre que l’altra la jugaran els portuguesos del Porto contra els italians del Valdagno.

EL PROTAGONISTA:

La màgia del Palau. Tots els jugadors i tècnics blaugranes es van afanyar a dir desprès del partit que una del claus importants per salvar la eliminatòria havia estat el constant suport que havien rebut per part de l’afició al Palau. I és que el Palau, que va mostrar la millor entrada de la temporada, amb el seu gran ambient va convertir-se en el sisè jugador blaugrana, tornant a transformar-se en el temple mundial de l’hoquei patins recordant els moments gloriosos de molts temporades enrere.
SABIES QUE…?

...a la graderia hi havia innumerables jugadors de tots els temps, com Marcelo Uribe, els germans Torner, Miquel Roura, Roger Perarnau...
...el partit va ser retransmès en directe per Esport3.
...bona part de la premsa va atribuir el tercer gol del Liceo a Toni Perez.

...tot i que la entrada oficial al partit van ser 3.872 espectadors, el partit el van acabar de veure més de 4.000 persones, ja que a la mitja part es van aixecar les barreres i va entrar molta gent que estava visitant les instal·lacions del FC Barcelona en aquell moment.
...al final del partit Marc Torra va fer lliurament del seu “estic solidari” a en Joan Torner, president de la Fundació amics Joan Petit – Nens amb Càncer per ser subhastat el proper dia 25.

A KOPS DE FLASH

Els joves jugadors de l’Amposta i el Tortosa posant amb els jugadors del Barça.

Com sempre, Sang Culé van contribuir a generar un gran ambient

Ser o no ser, aquesta és la qüestió...

Xavi Malián va flipar amb el gol que li va fer Torra.

Els “Tabalers de Les Corts” van amenitzar l’ambient

L’històric Tomàs Fernàndez i la “Queen” del Palau Núria Beltrán. Pràcticament viuen en el Palau...

Molta tensió arrel de la expulsió de Malián

Marc Torra atenent als fans a final del partit.

EL KOP D’STICK:

Esperit Joan Petit

Ja fa uns quants anys ens va deixar en Joan Petit. Un cruel càncer se’l va endur sent només un nen, privant-lo de poder realitzar un munt de projectes i il·lusions, entre els quals, el poder emular les peripècies del seu pare, el mític Joan Torner, amb uns patins i un estic sobre una pista d’hoquei.

Qui sap si avui en Joan Petit podria haver estat sobre el parquet del Palau jugant aquest partit. Mai ho sabrem, però de ben segur que qualitats i ganes no li faltaven. Del que si que estic ben segur és que, malgrat no hi era físicament, en Joan Petit si que hi era d’esperit. Un esperit serigrafiat en un estic de Marc Torra i que es va estendre a tota la resta de presents per catapultar al Barça fins a la Final 4. “Entre tots podem vèncer”, aquest és el missatge que ens volen transmetre des de la Fundació Amics Joan Petit – Nens amb Càncer, aquest és l’esperit Joan Petit.

I al final d’aquest partit, l’estic de Marc Torra va anar a parar a les mans de Joan Torner per poder ajudar a tota la resta de Joans Petits a vèncer el seu partit particular.