16 de gen. 2014

OK LLIGA 2013-14 (JORN. 13): BARÇA 4 - LICEO 2


CAMPIONS!
[Amb la boca petita]

Hora de defunció: les 17:55”... en aquest moment del passat dissabte, en un Palau Blaugrana presidit per un marcador que indicava un 4-2, i amb prop de 3.500 testimonis directes, el Barça matava la OK Lliga 2013-14 al vèncer al Liceo i posar 11 punts de per mig amb els seus perseguidors en la lluita pel títol.

El partit va resultar intens, però feixuc, tosc i dur de pair, ja que es va fer etern degut a les nombroses interrupcions -es van xiular 52 faltes-. El Barça va tenir que treballar-se la victòria, però va dominar amb claredat sobre el plantejament conservador d'un Liceo del que s'esperava quelcom més. Els gallecs van basar el seu joc en una defensa molt enganxosa i buscar la oportunitat per sorprendre -que les va tenir, però va topar amb els pals i un immens Egurrola-, com si d'un equip petit es tractes amb l'objectiu principal de no sortir escaldats del feu barcelonista. El Barça no va caure en el parany, i amb molt d'ofici va saber resoldre a la segona part, desprès de que la primera acabés amb un ajustat 1-0.

Només es porten 13 jornades jugades i encara queden 17 de competició. 51 punts en joc que poden semblar tot un món, però no ens enganyem, vistes tal i com estan les coses, amb aquests 11 punt de renda, el Barça ja ha deixat ben morta aquesta OK Lliga... a no ser que els blaugranes badin i aparegui algú amb un potent desfibril·lador i li torni la vida.


FITXA DEL PARTIT

COMPETICIÓ: OK Lliga 2013-14, jornada 13.

LLOC/DIA/HORA: Palau Blaugrana, Barcelona. Dissabte 11 de gener de 2014, 16:15 h.

FC BARCELONA (1+3): Aitor Egurrola (P), Pablo Álvarez, Marc Torra (2), Sergi Panadero, Reinaldo García -equip inicial-, Marc Gual, Matias Pascual, Raül Marín (1) i Xavi Barroso (1).
Entrenador: Ricard Muñoz.

HC COINASA LICEO (0+2): Xavi Malián (P), Josep Lamas (1), Lucas Ordóñez, Eduard Lamas, Jordi Bargalló -equip inicial-, Juan José López i Toni Pérez (1).
Entrenador: Carlos Gil.

GOLS

PRIMER TEMPS:
1-0 (11') Torra, de xut creuat.
SEGON TEMPS:
2-0 (27') Torra, de penal.
3-0 (31') Barroso, a centrada de Torra.
3-1 (40') Pérez, de penal.
4-1 (41') Marín, de falta directa.
4-2 (44') J. Lamas, de xut exterior.

ÀRBITRES: Óscar Valverde i Germán Sandoval.

TARGETES: --

FALTES: FC Barcelona: 25 / HC Liceo: 27

PÚBLIC: 3.483 espectadors.

INCIDÈNCIES:

-El FC Barcelona va fer d'amfitrió dels nens del CH Sentmenat, que van fotografiar-se amb l'equip i van jugar un partidet durant la mitja part.
-El conjunt de percussió “Tabalers de Les Corts” van actuar a la pista abans i durant el descans del partit.
-A la llotja hi havia la presència del Secretari General d'esports de la Generalitat, el Sr. Ivan Tibau.
-El partit va ser retransmès en directe pels canals de TV Esport3, Barça TV i TVG2.

Els nens del HC Sentmenat es van inmortalitzar al costat dels jugadors del Barça
CRÒNICA:

Tots els aficionats a l'hoquei tenien l'atenció posada en el xoc que enfrontava al Barça i el Liceo de A Coruña, dos dels millors equips del món, en un partit que podria resultar crucial en l'esdevenir final de la OK Lliga d'enguany, que fins ara està adquirint un marcat color blaugrana. El Liceo, el vigent campió, des de que ha recuperat a tots els seus efectius ha lligat una impressionant ratxa que l'ha portat fins a la segona posició de la classificació, just al darrera d'un intractable Barça, que només ha cedit un empat en dotze jornades i s'està desfent de forma quasi insultant de tots aquells adversaris que li surten al pas.

Jordi Bargalló
Barça i Liceo arribaven al seu enfrontament separats per 8 punts, el que significa que una victòria dels gallecs estrenyeria el capdavant de la taula i donaria emoció a la més de mitja lliga que encara queda. En canvi, una victòria dels blaugranes els deixaria ja a 11 punts distanciats dels perseguidors i, encara que no sigui políticament correcte dir-ho, portaria ja la OK Lliga 2013-14 de camí cap a les seves vitrines.

Plantejaments diferents

El partit va començar amb el Barça prenent la iniciativa del joc davant d'un Liceo ben tancat a la seva zona defensiva. Tot i això, la primera acció de perill real va arribar del costat visitant, de la mà de Lucas Ordóñez, que en una internada va aconseguir encarar a Egurrola, encara que no va poder superar-lo. Aquests primers instants ja van servir de pauta per escriure el guió del que seria la resta del partit: un Barça treballador, un Liceo oportunista i un Egurrola immens.

El partit es va jugar amb intensitat des dels primers instants
Un gol de Torra, curt bagatge al descans

Durant aquests primers instants de partit, Marc Torra va ser el jugador més actiu del Barça de cara a porteria, fent lluir a Malián en diverses ocasions. El jugador torderenc va ser qui va inaugurar el marcador del cantó local als 11 minuts, amb un xut creuat des de fora l'àrea que va passar per sota el cos del porter liceista. Minuts abans, Jordi Bargalló va estar a punt d'avançar al Liceo quan va estavellar un xut al pal, el primer dels 4 pals que van fer els gallecs durant el partit.

Marc Gual, molt actiu durant tot el partit
Amb l'1-0 el Liceo va estirar lleugerament la seva enganxosa defensa amb l'objectiu de neutralitzar l'avantatge blaugrana sense tornar a rebre a cap gol abans del descans. Es van veure més ocasions a les dues porteries, algunes de clares, com una doble de Bargalló que van desballestar entre Egurrola i el travesser, però el partit va perdre el ritme degut a les nombroses faltes comeses pels dos equips, que van arribar a completar el seu primer cicle de 10 abans del descans.

A sis minuts per acabar la primera part, el Barça va ser el primer en disposar d'una directa a favor, que Pablo Álvarez va enviar fora. Tres minuts desprès, va ser el Liceo qui va picar una directa mitjançant Lucas Ordóñez, en aquest cas, una nova brillant intervenció d'Aitor Egurrola va evitar el gol de l'empat. En els darrers instants, els àrbitres van anular correctament dos gols al Barça, pel que es va arribar a la mitja part amb l'ajustat 1-0 en el marcador.

Egurrola va fer una brillant intervenció per evitar el gol de falta directa de Lucas Ordóñez
El Barça trenca el partit

Quan encara no s'havien complert dos minuts de represa, el Barça va treure un penal a favor d'un contracop, que Marc Torra va transformar de forma impecable en el 2-0.

Un perfecte llançament de penal va servir a Marc Torra per fer el 2-0
Amb el Liceo tocat, el Barça va anar en busca d'un tercer gol que trenqués el partit. Al darrera, Aitor Egurrola continuava incommensurable aturant una i una altra vegada tots els intents dels liceistes. Als sis minuts d'aquesta segona part, una bona centrada a l'espai de l'omnipresent Marc Torra, la recollia Xavi Barroso, trencant la cintura a Malián amb un gran control i superant-lo per dalt per fer el 3-0.

Xavi Barroso a punt de batre a Malián i fer el 3-0
Festival de faltes

Amb el Barça clarament dominant en el marcador, al Liceo no li va quedar més remei que canviar d'estratègia i anar a l'atac amb més insistència si volia lluitar per treure algun resultat positiu. Els arbitres no van voler que el partit se'ls hi anés de les mans i van començar a filar molt prim a l'hora d'assenyalar faltes, l'acumulació de les quals va derivar en les faltes directes corresponents. En vuit minuts es van xiular fins a 14 faltes i es van picar tres directes: Dues pel Liceo -Josep Lamas va enviar alta la seva i Egurrola va aturar la de Toni Perez- i una pel Barça, que va fallar Marc Torra.

Egurrola va esbrinar les intencions de Toni Pérez en aquesta falta directa
El Liceo havia perdut l'ordre amb el que estava jugant fins aleshores, però les constants interrupcions no van afavorir al joc del Barça, que no va poder aprofitar per sentenciar definitivament. Així, a 10 minuts pel final, Toni Pérez va aconseguir per fi profanar la porteria d'Egurrola i va escurçar diferencies fent el 3-1 des del punt de penal.

Finalment el Liceo va poder batre a Egurrola, va ser Toni Pérez de penal
El Barça talla les ales al Liceo i sentència

Ni dos minuts desprès, sense temps per a que el Liceo pogués reorganitzar-se i anar a per la remuntada, Raül Marín, que trenta segons abans havia fallat un penal, va fer el 4-1 al executar la falta directa corresponent a la 20ª liceista.

El Barça va tornar a agafar amb fermesa les regnes del partit fins al final del mateix i va assegurar-se la victòria. Tot i això, els minuts finals encara van tenir el seu punt d'emoció desprès de que Josep Lamas fes el 4-2 amb una mitja volta des de la frontal en la que Egurrola va quedar tapat pels defensors.

Panadero intenta contenir a Toni Pérez. Van destacar Torra i Egurrola, però tots els jugadors del Barça van fer a la perfecció la seva feina.
Abans d'acabar el partit, cada equip va disposar d'una nova falta directa, que no van aportar cap novetat al marcador. Jordi Bargalló va tornar a topar amb Egurrola, i Marc Torra tampoc va poder superar a Malián.

Sense temps a pair-ho

Barça i Liceo tindran el temps just per treure conclusions d'aquest partit, ja que el dimarts tenen un nou compromís en una nova jornada intersetmanal degut als enfrontaments europeus del proper cap de setmana.

El Barça es desplaçarà fins al Vendrell, una pista complicada, de la que si surt airós s'aferrarà encara més a un títol que sembla que ningú li podrà prendre. El Liceo jugarà a pocs kilòmetres del Vendrell-Barça, a Calafell, un partit a priori fàcil pels gallecs, però amb trampa amagada, ja que el Calafell encara té una remota possibilitat de classificar-se per jugar la Copa i de ben segur que lluitarà per intentar-ho.

EL PROTAGONISTA:

Aitor Egurrola. Fins als 40 minuts, el moment en que va rebre el primer gol, es podria dir que la actuació del porter del Barça va ser perfecta. Va treure de polleguera als davanters del Liceo amb les seves brillants intervencions, algunes de molt mèrit. Davant d'un rival que deixa pocs espais i alhora disposa de jugadors molt perillosos en atac, el fet de mantenir la porteria ben coberta resulta vital per no patir angunies. En aquest sentit, Egurrola va complir el seu paper a la perfecció.

SABIES QUE…?

...en aquest partit s'enfrontaven els tres màxims golejadors de la OK Lliga: Pablo Álvarez, Marc Torra i Lucas Ordóñez, tots amb 21 gols.
...Marc Torra va veure una targeta vermella en el partit anterior, però la seva sanció va quedar en un advertiment i finalment va poder jugar aquest partit.
Matias Pascual
...quatre jugadors del Barça han tingut passat liceista: Reinaldo García, Pablo Álvarez, Marc Gual i Matias Pascual.
...a les grades del Palau es podien trobar moltes cares conegudes, com Víctor Alonso, Gaby Cairo, Toni Rovira, Pep Busquets, Quim Paüls...
...amb els dos gols d'aquest partit, Marc Torra es posa com a màxim golejador en solitari amb 23 gols.
...el Liceo no tornarà a Galícia fins dimecres, ja que el dimarts té que jugar un altre partit en terres catalanes, a Calafell.
...a l'acta electrònica de la RFEP li van donar 3 gols a Torra i cap a Barroso.
...tot i la derrota, la combinació de la resta de resultats de la jornada, va donar al Liceo la classificació matemàtica per disputar la Copa.
...tot just acabar el partit es va jugar el partit Sub'23 entre el Barça i el Sant Cugat, amb victòria vallesana per 2-3.

A KOPS DE FLASH

Els porters del Liceo equipen unes marques de material diferent als jugadors de pista.

Els preparatius abans de començar el partit.

Els nens del CH Sentmenat gaudint del seu moment de glòria al Palau Blaugrana.

Uh! quina por...

El propi Marc Torra ens tapa la imatge del seu gol.

Encara que el públic estava una mica apagat, al minut 17:14 de cada part van sonar els tradicionals càntics en favor de la Independència.

Els Tabalers de Les Corts van ajudar a crear ambient abans i durant el partit...

 ...i desprès van fer les delícies dels més petits amb unes improvisades classes de percussió.


EL KOP D’STICK:

A tirar de tòpics

Al guanyar al Liceo, el Barça ha superat el principal obstacle que s'interposava entre ell i el títol de Lliga, i tot i que encara queda més de mitja competició, aquests 11 punts d'avantatge, els seus espectaculars números en 13 jornades -12 victòries i 1 empat, i 90 gols a favor-, i el fet de que no hagi mostrat cap símptoma de feblesa, fan als blaugranes virtuals campions. Una afirmació, però, que cal fer-la encara amb la boca petita, ja que sobre el paper encara queden per disputar 17 jornades amb 51 punts en joc, i és aquí on entren en escena tot el ventall de tòpics que acompanyen sempre a l'esport: “Es té que anar partit a partit”, “Fins que les matemàtiques no ho diguin”, “Encara queden molts punts”, “Tots els rivals són complicats”, “Coses més rares s'han vist”, etc... però no ens enganyem, un equip que ha guanyat 37 dels 39 punts possibles en 13 jornades, que ha tret els colors a la majoria de rivals i s'ha passejat per pistes com les de Voltregà, Reus, Igualada i Blanes, difícilment cedirà 12 punts en les jornades que queden, comptant de que els seus perseguidors no fallin més. Així dons, només ens queda esperar a que les matemàtiques ens confirmin al Barça com a nou campió de lliga.