11 de març 2012

ESPECIAL COPA DEL REY 2012


EL BARÇA CAMPIÓ!!!

Un altre any arriba una nova edició del que per molts és el torneig de clubs més important del món, en el que a hoquei patins es refereix: la Copa del Rey espanyola. On s’enfronten els 8 millors equips de la primera volta de la OK Lliga. Aquest any es celebrava la 69ª edició, la 13ª en el format de Final 8.

La edició d’enguany s’ha vist envoltada de certa polèmica, ja que la assignació de la seu per disputar-la ha mantinguts enfrontats a la Associació de Clubs i a la Federació. Finalment, en una decisió sense precedents i amb el temps just, la Associació de Clubs ha imposat la seva demanda de que l’organitzador fos un dels clubs classificats entre els 8 primers –cosa que no s’havia tingut en compte en les 13 passades edicions en el format de Final 8-, i Vilanova i La Geltrú va ser assignada com a seu en decrement de Vic, la seu triada dies abans per la Federació.

Per diversos motius, aquest any A KOPS D’STICK no ha pogut assistir a la totalitat de la competició, com havíem fet en les edicions de 2010 i 2011 a Lloret i Blanes respectivament, i la nostra presència in situ s’ha vist reduïda a la final del torneig. Però no per això deixarem de explicar en aquest ampli especial amb tota mena de detalls tota la nostra curta però intensa experiència viscuda en una final molt digna del millor hoquei del planeta.

FITXA DEL TORNEIG

Localitat: Vilanova i la Geltrú, El Garraf.
Data: De l’1 al 4 de març de 2012.
Ubicació: Pavelló Poliesportiu Municipal del Garraf.
Aforament: 1.200 espectadors.
Pista: Sintètica de color blau, 40 x 20 m.
Participants: FC Barcelona, HC Coinasa Liceo, CE Noia Freixenet, Sather Blanes HCF, Tecnol Reus D, CP Vilanova Mopesa, Moritz CE Vendrell, SHUM Grupo Maestre.

ELS PARTITS:

QUARTS DE FINAL 01/03/2012

HC Coinasa Liceo 8 – Moritz CE Vendrell 3
CE Noia Freixenet 2 – Sather Blanes HCF 1

QUARTS DE FINAL 02/03/2012

FC Barcelona 8 – Tecnol Reus D 7
CP Vilanova Mopesa 11 – SHUM Grupo Maestre 10

SEMIFINALS 03/03/2012

HC Coinasa Liceo 2 – CE Noia Freixenet 4
FC Barcelona 5 – CP Vilanova Mopesa 4

FINAL 04/03/2012

CE Noia Freixenet 2 – FC Barcelona 3

EL BARÇA REVALIDA EL TÍTOL

Sens dubte, desprès de 3 partits on els blaugranes han tingut que treballar de valent per guanyar-los per la mínima i acabar-los quasi demanant la hora, al Barça ningú li podrà dir que enguany ha tingut un camí de roses per revalidar el títol que va aconseguir de forma brillant l’any passat a Blanes.

La final enfrontava per enèsima vegada aquesta temporada al Noia i el Barça –desprès d’un partit d’OK Lliga i dos de Lliga Europea, tots amb resultat favorable als barcelonistes-, dos equips històrics a la Copa, però que no s’han trobat mai a cap final de les 60 que s’han disputat. El Noia arribava a la final desprès de superar a Blanes i Liceo, mostrant un gran nivell de joc. Per la seva part, el Barça ha deixat pel camí al Reus i Vilanova en dos partits molt ajustats i disputats.

El partit no va desmerèixer gens a la competició, en el que els espectadors van poder gaudir d’un bon nivell de joc i emoció fins als instants finals, quan el Noia va ajustar el marcador en un 2-3. El Barça va dominar el partit des d’un bon començament, i llevat de moments puntuals, va tenir força controlat el joc, però el Noia va ser el primer en avançar-se, ja a les acaballes de la primera part. La reacció del Barça va ser fulminant, i en pocs instants va capgirar el marcador fins deixar-lo en un 1-3 abans del descans. La segona part va estar molt marcada pel desgast físic que acumulaven tots els jugadors i va baixar de nivell, però no d’intensitat. El Barça va saber mantenir a ratlla al rival i va acabar per endur-se un nou títol de Copa, el 19é del seu palmarès.


FITXA DEL PARTIT

COMPETICIÓ: 69ª Copa del Rey espanyola, final.

LLOC/DIA/HORA: Pavelló Poliesportiu Municipal del Garraf, Vilanova i la Geltrú (Garraf). Diumenge, 4 de març de 2012, 16:00 h.

CE NOIA FREIXENET (1+1): Xavier Puigbí, Francesc Bargalló, Aleix Esteller, Eloi Mitjans, Jordi Del amor –equip inicial-, Toni Seró (2), Joan Feixas, Pau Bargalló.
Entrenador: Ferran Lòpez

FC BARCELONA (3+0): Àitor Egurrola, Mia Ordeig (1), Sergi Panadero, Marc Torra (1), Pablo Álvarez (1) –equip inicial-, Marc Gual, Beto Borregán i Reinaldo García.
Entrenador: Gaby Cairo

GOLS
PRIMER TEMPS:
1-0 (21’) Seró, de xut exterior.
1-1 (21’) Torra, d’acció individual dins de l’àrea.
1-2 (22’) Álvarez, rematant una centrada de Torra.
1-3 (25’) Ordeig, de xut exterior.
SEGON TEMPS:
2-3 (50’) Seró, de penal.

ÀRBITRES: Fran García i Òscar Valverde

TARGETES: --

FALTES: CE Noia: 14 / FC Barcelona: 14

PÚBLIC: Uns 1.200 espectadors

INCIDÈNCIES:
- El Noia jugava amb la seva segona equipació, de colors groc i negre.
- El partit va ser retransmès en directe per els canals Esport 3 i Teledeporte, per el que es va jugar sobre la pista sintètica blava especial per TV.
- La llotja estava plena d’autoritats, entre elles els presidents de la RFEP i la FECAPA, Carmelo Paniagua i Ramon Basiana respectivament, el Secretari General de l’Esport de la Generalitat, Sr. Ivan Tibau, i el president del FC Barcelona, el Sr. Sandro Rosell.


CRÒNICA:

Desprès d’uns molt intensos partits de quarts i semifinals, els dos equips arribaven a la final amb les forces justes, i això es va poder comprovar durant els primers compassos del partit, on la prudència va ser la tònica dominant del joc practicat pels dos bàndols.

Francesc Bargalló controla la bola davant la pressió de Sergi Panadero

El Barça era el dominador del tempo del joc, amb constants jugades d’atac sobre la porteria de Puigbí. Però el Noia, més conservador, va plantejar un partit molt seriós en defensa que desbaratava constantment els intents barcelonistes. Els noiencs dosificaven les seves forces per sortir a l’atac només quan ho veien força clar, cosa que va posar en poques, però clares ocasions en perill la porteria d’un molt atent Egurrola.

El partit es desperta en cinc minuts

Amb aquest xut Toni Serò obria el marcador
El partit transcorria entretingut, alhora que intens i emocionant, amb els dos equips practicant el seu joc intentant alterar el 0-0 que reflectia el marcador. I va arribar el minut 20 amb 29 segons, quan Toni Serò va trobar un forat en la defensa barcelonista i va engaltar una canonada des de la cantonada de l’àrea que va sorprendre Egurrola i va acabar per significar l’1-0. el Noia s’avançava en el marcador i desencallava així el partit.


Torra, en l'acció de l'1-1
La resposta del Barça va ser immediata i fulminant. Tant sols 20 segons desprès, Marc Torra es feia amb una bola rifada dins de l’àrea noienca, l’amagava, la controlava i amb una mitja volta la enviava al fons de la porteria de Puigbí tornant la igualtat a l’electrònic. Però la reacció blaugrana no va quedar aquí, i un minut més tard, de nou Torra, aquest cop amb societat amb Pablo Àlvarez, fabricaven el segon gol barcelonista. Àlvarez es feia amb una bola i triangulava amb Torra, que penjava la penjava al segon pal per a que l’argentí la rematés a l’aire sense que Puigbí pogués fer res més que mirar-s’ho. En un minut el Barça havia capgirat el marcador i feia tocar de peus a terra a tota la parròquia noienca.

Entre Torra i Álvarez van fabricar l'1-2 favorable al Barça

El Barça va voler aprofitar els instants d’estaborniment del Noia per mossegar més fort i es va bolcar a l’atac. El noia va estar a punt de tallar l’embat barcelonista, però una rigorosa i polèmica decisió arbitral ho va impedir. Aleix Esteller va marcar, però els col·legiats van anular el gol en considerar que el jugador havia colpejat la bola a massa alçada. En directe, poder ho va semblar, però les imatges televisives van demostrar que el gol, era completament legal, i d’haver pujat al marcador, el partit podia haver agafat un nou camí.

El Noia no va poder contenir l'allau de joc blaugrana a les acaballes de la primera part
I del possible 2-2 es va passar a l’1-3 en un tres i no res, quan Mia Ordeig va superar a Xavi Puigbí amb un gran xut des de mitja distància que s’ha colat per tota la escaire de la porteria. El Barça havia noquejat al Noia en uns trepidants darrers cinc minuts de la primera part i li havia infringit un sever càstig de tres gols. Els blaugranes tenien el partit allà on volien i ara restava veure quina seria la reacció del Noia en una segona part que es preveia apassionant.

El Noia no pot retallar el resultat

El Barça va sortir a la represa amb la intenció d’adormir el partit. Va agafar la batuta del joc i va marcar el ritme que més li convenia. Sense cap mena de presa i sense prendre riscos, els blaugranes van anar a buscar el seu quart gol, que ja deixaria sentenciada la final.

Serò no va poder transformar una falta directa en el 2-3
Per la seva part, el Noia va sortir decidit a buscar un 2-3 que els tornaria a posar dins del partit, però no van trobar la forma de foradar la sòlida defensa rival i sorprendre a un atent Egurrola. La primera gran oportunitat pels noiencs en aquest segon temps no va arribar fins als 7 minuts, amb la execució d’una falta directa per part de Toni Serò que va desballestar Aitor Egurrola. A partir d’aquí, el Barça s’ha sentit amenaçat i ha anat incrementat progressivament el ritme del partit, cosa que va acabar de trencar físicament al Noia.

Puigbí manté viu al Noia

Que el Barça no hagués pogut sentenciar abans el partit, va tenir un sòl motiu: Xavi Puigbí. El porter del Noia va fer una actuació memorable aturant les mil i una ocasions que van generar els blaugranes, mantenint encesa la flama de la esperança pel conjunt noienc.

Xevi Puigbí va mantenir viu al Noia gràcies a la seva brillant actuació

Quan faltaven vuit minuts pel final, el Noia va cometre la seva desena falta d’equip i va atorgar al Barça la oportunitat de picar una falta directa a favor. Marc Torra va fer la execució, però Puigbí va estar molt encertat i va impedir de nou que el quart gol barcelonista pugés al marcador. Cinc minuts més tard, els mateixos protagonistes es van tornar a trobar, aquest cop des del punt de penal, i el resultat va ser el mateix, una gran intervenció de Puigbí evitant l’1-4.
Marc Torra no va poder sentenciar el partit des del punt de penal

El partit entrava en la seva recta final i semblava clarament decantat cap el costat blaugrana. El Noia, ja completament fos, des de feia estona es limitava a intentar penjar boles a l’àrea rival amb la esperança de sorprendre amb un cop de fortuna. Al manca de 47 segons pel final, els noiencs van aconseguir treure un penal a favor, que Toni Serò va transformar en el 2-3, cosa que va donar un punt d’emoció fins al darrer segon, ja que el Barça estava ja a la quarta falta del seu segon cicle. Però els barcelonistes van saber aguantar la bola i van deixar esvair el temps sense cap incidència més, proclamant-se campió de Copa 2012.

Toni Serò va establir el 2-3 definitiu en el darrer minut

EL PROTAGONISTA:

Marc Torra. Tinc que reconèixer que em dol molt en l’ànima el tenir que “apartar” d’aquest espai a Xavi Puigbí desprès del partit de videoteca que va fer, però en l’hoquei, com en qualsevol esport d’elit, el que prima són els resultats, i si el resultat final del partit hagués resultat un altre, de ben segur ara estaria lloant la formidable actuació del porter del Noia. Però no va ser així, i per moltes aturades que va fer Puigbí, va resultar que les intervencions del barcelonista Marc Torra van significar decisives per a que el seu equip s’emportés el títol. El davanter torderenc del Barça va ser un incordi constant per la defensa noienca, i com les grans estrelles, va sobreposar-se quan les coses s’estaven torçant pel seu equip i, graciés a un gol seu i una formidable assistència a Pablo Álvarez, els blaugranes van capgirar ràpidament l’1-0 en contra, encarant el partit cap el seu definitiu desenllaç favorable. Va ser triat MVP de la final per la premsa assistent al partit.

LES DECLARACIONS

Ferran López (Entrenador CE Noia Freixenet)
Ara no estic content. A ningú li agrada perdre una final. Poder d’aquí un temps se’m passarà”
El Barça ha tingut que jugar molt per guanyar-nos. Ha tingut que jugar i defensar com no ho havia tingut que fer en els partits anteriors”
Ha estat un partit molt disputat i en el que crec que s’ha vist molt bon hoquei”
Estic molt satisfet pel que han fet els meus jugadors, per la seva entrega i esforç”

Gaby Cairo (Entrenador FC Barcelona)
Amb el Noia hem jugat molts partits aquesta temporada i ja ens coneixem. Sabíem que tindríem que treballar molt dur per endur-nos aquesta Copa. Hi ha que felicitar-los perquè han estat brillants”
Hem disputat tres partits molts durs per poder guanyar aquest títol”
Em sento molt orgullós amb la nostra actuació d’avui perquè crec que ha sigut el nostre millor partit del torneig”

SABIES QUE…?

...els equips participants en aquesta edició de la Copa es van allotjar en un càmping a Vilanova i la Geltrú, excepte el Noia, que venia cada dia des de Sant Sadurní d’Anoia.
...Correos va fer una sèrie limitada de segells amb el cartell de la Copa 2012.
...tot i ser uns dels equips més històrics de l’hoquei estatal, Barça i Noia no s’havien enfrontat mai en una final de Copa.
...abans de la final, l’entrenador del Barça Gaby Cairo no va dirigir ni una sola vegada la mirada cap el trofeu de Copa, tot i que el va tenir al seu costat durant tot l’escalfament previ al partit.
...les preses abans de la final (les TV manen) van impedir que el Barça es pogués fer la tradicional foto d’equip davant de la premsa gràfica.
...Sergi Fernández i Marc Torra han guanyat les quatre darreres edicions de Copa, dues amb el Vic i dues amb el Barça.
...amb 70 gols realitzats, aquesta edició de Copa ha estat la més golejadora de la història des de que es juga en el format actual de Final 8.
...el president del Barça, Sandro Rosell, desprès d’haver guanyat la final, va prometre als jugadors que el club els hi regalaria “uns calefactors”, en clara referència al fred que havien passat en els bungalows del càmping on estaven concentrats.
...aquesta Copa significava el títol número 100 de la secció d’hoquei patins del Barça.

QUADRE D’HONOR

CAMPIÓ
FC Barcelona

SUBCAMPIÓ
CE Noia Freixenet

MÀXIM GOLEJADOR
Marc Torra (FC Barcelona)
Amb 7 gols

MVP DE LA FINAL
Marc Torra (FC Barcelona)

MVP DEL TORNEIG
(Distinció no oficial)
Marc Torra (FC Barcelona)
(escollit per votació popular des de A KOPS D’STICK)


A KOPS DE FLASH

El barcelonista Marc Julià va estar convocat per la final, però finalment es va quedar sense jugar.

Xavi Barroso, el descartat pel Barça per la final, va estar al costat dels seus companys

Els tècnics del Barça abans del partit van evitar de totes les maneres creuar-s’hi amb el trofeu.

Anava a cavall Francesc Bargalló?

La parròquia argentina va estar de costat del Barça

Gerad Romero, de RAC 1, no podia faltar a una Copa feta a Vilanova

El seleccionador català Jordi Camps va fer de comentarista per TV.

La llotja, plena d’autoritats.

La afició del Noia si que va guanyar per golejada.

Ferran Pujalte, ex entrenador del Barça i campió de Copa del 2011 va fer de comentarista per TVC.

El Noia va agrair el suport dels seus aficionats

El vestidor del Barça va ser una festa.

El Barça ho va celebrar amb la seva afició

I Marc Gual amb la seva família


EL KOP D’STICK:

I l’any que ve, què?...

Com acostuma a ser costum temporada rere temporada, l’hoquei patins acostuma a aprofitar les seves millors ocasions per mostrar al món les seves virtuts i les seves vergonyes. En la edició de la Copa del Rey d’enguany no podia ser menys.

Si ja resulta esperpèntic que un esport d’elit no es sàpiga on s’organitzen els seus “tornejos estrella” fins unes setmanes abans de disputar-se, més esperpèntic resulta que a darrera hora es tregui una regla nova de sotamà i es torni a canviar tot de nou, quan mai havia passat res. Estic parlant, de la designació a darrera hora de Vilanova i la Geltrú com a seu de la Copa en decrement de Vic, que havia estat triada unes setmanes abans. La excusa: que el CP Vic no s’havia classificat entre els vuit primers de la OK Lliga. Recordem que fins ara, de les 13 edicions de Copa disputades amb el format actual, en 6 edicions l’equip organitzador no s’havia classificat entre els vuit primers i mai havia passat res. Suposo que tant la Associació de Clubs, la RFEP, el CP Vic i tota la resta d’implicats tenien les seves raons per prendre la seves decisions al respecte. No vull discutir-les. Però, desprès de cinc mesos des de final de la passada temporada fins a principis d’aquesta -si, cinc mesos!!!-, no hi ha hagut temps de sobres per reunir-se totes les parts i acordar unes pautes per la temporada? Així no anem bé, i com no canviïn les coses, mai anirem bé...

Segons diu tothom, la Copa del Rey espanyola és la millor competició d’hoquei patins del món. I un esdeveniment com aquest, si volem que tingui la repercusió que mereix, no es pot organitzar en quinze dies mal comptats, i a més tenin en compte que en els tems actuals aconsseguir el financiament convenient resulta una feinada. En aquest sentit, vull aprofitar per enviar les meves felicitacions al CP Vilanova en afany i dedicació que van posar per a que tot sortís bé. Estic segur de que si alguna cosa no va sortir millor, va ser per que no es va poder fer res més.

I per acabar, com que més a dalt també he mencionat les virtuts que ha mostrat l'hoquei patins, aprofito per lloar el magnific espectacle viscut, amb partits emocionants i plens de gols i bon joc, amb una afició que ha respós a les mil maravelles, i uns mitjans informatius, que dins dels seus modests medis, han fet el gran esforç per a que aquest esdeveniment, de nou, tingués la millor i més gran repercusió possible. L'hoquei patins ha tornat a demostrar que té un gran potencial per arribar al gran públic, només falta el saber -i voler- explotar-ho. Aquest és el record amb el que ens tenim que quedar, a la espera de que per la temporada que ve, aprofitant que també hi haura abans quatre messos i escaig de descans, es pugui treballar amb antelació per millorar els nostres errors.